Viikon varrelta: Raumalainen rantatontti, ja vaikka isompikin, järjestyy kiinnostuneille

Onhan Raumakin toki muuttunut. Jos vaikkapa OKL:ssä tai merikoulussa 1980-luvulla opiskellut vieraspaikkakuntalainen palaa nyt Raumalle, hänkin näkee paljon uutta.

| Päivitetty

Raumalainen rantatontti, ja vaikka isompikin, järjestyy kiinnostuneille. Että rantamme ovat jo melkein täyteen rakennettuja tai syystäkin yleiseen vapaa-ajan käyttöön osoitettuja?

Pitkälti niin, mutta tässä onkin kyse satamasta. Rauman Satama Oy mainostaa, että monen vuoden jälkeen olisi tilaa uusille yrittäjille. Satamasidonnaiselle bisnekselle paikka onkin erinomainen.

Ja ennen pitkää tilaa tulee tarjolle lisää, kun Järviluotoihin voi alkaa sijoittaa liiketoimintaa. Suomen suurin merimetsokolonia häipynee sekin ennen pitkää ihmisten tieltä.

Saa lapskoussia muualtakin kuin kuin kirkon pihalta Pitsiviikolla. Saisi senkin mainita, kun marttojen lapskoussista aina lehdessä kirjoitetaan, antoi lukijamme palautetta.

Pitää paikkansa. Lapskoussia saa kesällä ainakin teatteriravintola Ankkurista, Pinnalan pihalta (Kaffebar) ja ravintola Mr Jonesista sekä kerran viikossa Savila- ja Villa Tallbo-ravintoloista. Luultavasti muualtakin.

Hyvä niin, on hienoa, että paikallinen ruokaperinne elää.

Viikko sitten tällä palstalla julkaisin Pokko Lemminkäisen näkemyksiä kaupunkikeskustoista ja niiden kehittämisestä.

Lemminkäinen nosti hyvänä esimerkkinä esille Kuopion, jossa on nykyisin laaja kävelykatualue. Kuten keskustakehittäjä totesi: sen mahdollistaa 1100 paikan toriparkki.

Kuopio ei oikein sovikaan malliksi Raumalle, sillä meillä suuren parkkihallin louhiminen keskustan alle ei liene tulvariskin vuoksi mahdollista. Jos edes löytyisi rahoittajaa moiselle hankkeelle.

Tarjolla tänään: Hassisen Kone! Noin 30 000 entistä nuorta kokoontui Tampereen Ratinaan viime lauantaina. Lyhyen uransa viimeisen keikan 40 vuotta sitten heittänyt rock-orkesteri soitti melkein kaikki kolmen albuminsa biisit.

Bändin keulakuva Ismo Alanko oli kadehdittavassa vedossa. Reilusti yli kaksi tuntia kestäneessä konsertissa ei edes ollut vierailevia laulajia.

Hyräilin Alangon mukana tuttuja biisejä Ratinan nurmella, rangaistusalueen reunamilla. Pientä kademieltä ei voinut välttää. Queen oli juuri käynyt tuplakonsertissa uudessa jäähallissa siinä vieressä. Tällä viikolla Toto soittaa Sorsapuistossa, jonka hiekkakentällä pelasimme yliopistosarjaa.

Ja niin edelleen. Kyä tapahtuu.

Stadionkeikan jälkeisenä aamuna teimme kävelylenkin opiskeluvuosilta tutuissa Kalevan seudun maisemissa. Ratikat liukuivat vähän väliä suuntaan tai toiseen. Kauppiin oli ilmestynyt komea pesäpallostadion.

Tammelaan rakennetaan uutta futisstadionia. Se on hieno paketti: useampia uusia asuinkerrostaloja ja liiketiloja vanhan pallokentän paikalle. Taas tulee lisää city-elämää Mansen.

Ja sitten on se uusi mahtiareena, johon jo monet raumalaiset ovat Lukon liigapeleissä ja jääkiekon MM-kisoista tutustuneet.

Kerrostaloja ”Manchesterin” keskustan tuntumaan rakennetaan koko ajan lisää. Monista on jonkinlainen vesimaisema Näsi- tai Pyhäjärvelle.

Tamperelaisena olisin aika pollea poika.

Onhan Raumakin toki muuttunut. Jos vaikkapa OKL:ssä tai merikoulussa 1980-luvulla opiskellut vieraspaikkakuntalainen palaa nyt Raumalle, hänkin näkee paljon uutta.

Keskusta ja Vanha Rauma on hienommassa kunnossa, Kivikylän Areenaa ei heti Äijänsuon vanhaan halliin yhdistä. On uusi kaupungintalo, virastotalo, uusia kerrostaloja, hypermarketit keskustassa ja paljon uusia isoja kauppoja.

Nostalgiamatkalainen panisi varmasti merkille, että Lyseon paikalle rakennetaan jotain isoa.

Mutta ei, ylpeästi raumalaisenakaan en kehtaa väittää, että vetäisi vertaa Tampereen muutoksille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut