Viikon varrelta: Rauman kauppakeskuksesta kuuluu pian uutta

DNA:n myynnistä saatuja varoja (781 miljoonaa euroa) on sijoitettu ympäri maailmaa, vain vaivaiset 2 prosenttia on kiinni Suomessa. Suurimmat kohteet ovat saksalainen rautakauppaketju ja kaksi kansainvälistä sijoitusrahastoa.

| Päivitetty

Rauman kauppakeskuksen kaikki luvat ovat vihdoin ja viimein, pitkän kaava- ja valituskierroksen jälkeen, kunnossa ja lainvoimaisia. Vanhan Sokoksen eli Tarvontorin saisi purkaa ja tilalle ruveta rakentamaan uutta.

Mitään vaan ei tapahdu.

Tarvontorin ympärillä näkyy toki rakentamisen meininkiä, mutta kyse on kaupungin töistä. Uusitaan vesi- , viemäri-, lämpö- ynnä muita verkkoja, valmistellaan katulämmitystä sekä rakennetaan uusi Kotolankatu.

Kysyin asiasta kauppakeskushankkeen vetäjä Jari Pölöseltä.

- En voi nyt sanoa yhtään mitään, meillä on valmisteilla tiedote. Se tulee ensi viikolla, vastasi Pölönen perjantaina.

En yllättyisi, vaikka tiedotteessa kerrottaisiin, että hankkeessa otetaan koronakriisin vuoksi aikalisää. Poikkeuksellinen epävarmuus saattaa vaikuttaa tuleviin vuokralaisiin ja kauppakeskuksen rahoittajiin.

Kitkarenkailla kesälläkin, eikä se ole välttämättä turvallisuusriski. Näin kommentoi raumalainen ammattiautoilija Autoraumassa julkaistua juttua, jonka lähteenä oli käytetty muun muassa Nokian Renkaiden tiedotetta.

Rengasfirman arvion mukaan jopa 125 000 autossa voi olla väärän sesongin kumit. Laki sallii kitkarenkaiden tai nastattomien talvirenkaiden käytön kesälläkin.

Ammattiautoilija kertoi ajavansa kitkat loppuun alkusuvella kun kulutuspintaa on vielä jäljellä. Nimimerkillä kokemusta on voi todeta, että hyvin pärjää. Varsinkin, kun opettelee ennakoivan ajotavan ja keventää kaasujalkaa sateella.

Loppusuveksi ammattikuski laittaa tarvittaessa kesärenkaat alle. Syksyllä autoihin vaihdetaan uudet kitkarenkaat, jolloin pito on parhaimmillaan talven tullen.

Finda maksoi tänäkin vuonna isot osingot omistajilleen, joita tällä seudulla lienee tuhansittain. Aikoinaan pakolliset puhelinosakkeet (muun muassa Rauman Seudun Puhelin/Lännen Puhelin) kun vaihdettiin näihin.

Enää Findalla ei ole puhelinten kanssa juuri mitään tekemistä, kun operaattori DNA myytiin norjalaisille. Kaupasta Findalle napsahti 781 miljoonaa euroa tilille.

Finda on nyt Aurejärven veljesten sijoitusyhtiö. Findaa tarkemmin seuraavat pienosakkaat valittavat, että yhtiön nykyisistä omistuksista ja linjauksista on vaikea saada tietoa.

DNA:n myynnistä saatuja varoja on sijoitettu ympäri maailmaa. Vuosikertomuksen mukaan sijoituksista vaivaiset 2 prosenttia on kiinni Suomessa.

Suurimmat Findan sijoituskohteet ovat saksalainen Hornbach-rautakauppaketju ja kaksi brittiläistä sijoitusrahastoa. Niiden kautta Finda omistaa muun muassa japanilaista vankilavartiointia ja varamiespalveluita.

Viime vuonna sijoitukset tuottivat liki 50 miljoonaa euroa. Tänä vuonna koronakriisissä sijoitusten arvo on tullut alas ryminällä.

Rahasta Kärki ja unhoita. Teuvo Salmisen karikatyyrejä julkaistaan nykyisin aika paljon Länskärissä. Huumori on lääkettä ankeina aikoina.

Tässä Nirkon Topi eli Toivo Kärki Salmisen silmin - ja siihen liittyvä kasku säveltäjä-pianisti-kapellimestari Kärjestä:

Junnu Vainio kavereineen juhli illalla kapakassa ja rahat loppuivat. Junnu keksi, että mennään Topi Kärjen luo lainaamaan rahaa. Hän asuu ihan lähellä. Näin tekivät. Topi avasi oven unen pöpperössä, ja kun kuuli, mikä asia on, haki lompakkonsa ja antoi muutaman setelin. Kun Topi laittoi oven kiinni, Junnu lausahti kovalla äänellä nämä kuuluisat sanat: "Rahasta Kärki ja unhoita".

Tepa kertoi kuulleensa vitsin Markku Johanssonilta.

Länsi-Suomi-rastit järjestetään tänä keväänä omatoimiversiona. Kuntorasteja ei suunnisteta yhtenä iltana, vaan rasteja voi käydä etsimässä keskiviikosta sunnuntaihin saakka.

Järjestävän seuran odotukset ylittyivät. "Meillä on melkein käynyt enemmän väkeä kuin yleensä kevätrasteilla", Rasti-Lukon harrastesuunnistusvastaava Lauri Ämmälä paljasti Länsi-Suomelle.

Kuulosti niin mielenkiintoiselta, että piti käydä testaamassa. Karaamaan emme sentään ruvenneet, vaan etenimme reippaasti polkuja pitkin kävellen. Ei pöhkömpää ulkoilua.

Kokeile vaikka! Vielä on viidet LS-omatoimirastit tulossa: tällä viikolla Salamakallio, sitten Haapasaari, Kallionikula, Lähdepelto ja Kauklainen.

Mainittakoon vielä, että Rasti-Lukon lisäksi vastaavia järkkäävät myös Laitilan Jyske, Vakka-Rasti sekä Hiisirastiin kuuluvat Eurajoen Veikot, Köyliön Lallit, Eura-Kauttuan Urheilijat ja Kiukaisten Urheilijat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut