Viikon varrelta: Rauman seutu odottaa työministeri Harakalta tänään rahalupauksia

Työministeri Timo Harakka vierailee maanantaina Eurassa LMG Finlandilla sekä Raumalla Oraksella ja UPM:llä. Lisäksi hän tapaa Rauman kaupungin, Satakuntaliiton, ely-keskuksen ja te-toimiston edustajia.

| Päivitetty

Työministeri Timo Harakka (sd.) tekee tänään ”valtiovierailun” Rauman seudulle. Odotukset ovat tavallista ministerivisiittiä suuremmat, sillä Harakalta toivotaan sympaattisten puheiden lisäksi konkreettisia lupauksia. Sanalla sanoen tekoja.

Harakka käy maanantaina Eurassa LMG Finlandilla (Loipart). Muun muassa laivakeittiöitä valmistavan yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 22 miljoonaa euroa, ja se työllisti 144 ihmistä. Lähitulevaisuus näyttää hyvältä – kunhan tekijöitä vaan riittää. Heille kun on nyt ottajia, kun telakoilla on paksut tilauskirjat.

Harakka kuulee myös Euran murheista. HKScanin broileritehdas siirtyi Raumalle, Amcor Flexibles harkitsee Kauttuan tehtaansa sulkemista. Se veisi Eurasta noin 130 työpaikkaa.

Euran kunta pyytää tänään Harakalta rahaa nopean täsmä- ja muuntokoulutusohjelman käynnistämiseksi.

Raumalla Harakkaa odottaa sama tilanne ja samat odotukset.

Tilastoja pikaisesti vilkaisemalla vaikuttaisi siltä, että täällä on asiat hyvin. Työttömyysaste on 7,5 prosenttia, reilusti vähemmän kuin isoissa kaupungeissa Helsinkiä myöten.

Se on vain osatotuus.

Harakka vierailee Raumalla UPM:n paperitehtaalla, jossa yhtä kolmesta paperikoneesta ollaan sulkemassa. Näinä päivinä päättyvät yt-neuvottelut tuonevat uutisen vielä Euraa suuremmasta työpaikkojen menetyksestä.

Harakka käy myös Oraksen hanatehtaalla, josta tuotantoa on siirtymässä Puolaan lähivuosina.

Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) kävi Raumalla syyskuun lopulla hän lupasi valtiolta "merkittäviä panoksia" paperitehtaan väen uudelleenkoulutukseen.

- Työministeri Timo Harakka tulee Raumalle kuukauden päästä. Ihan varmasti hän voi silloin kertoa konkreettisista toimista, sanoi Rinne tuolloin.

Rauman Teatterissa sai viime lauantaina ensi-iltansa Myydään 3h+k. Kiti Kokkosen kirjoittama ja Ria Katajan ohjaamaa näytelmää sanotaan tragikomediaksi.

Luonnehdinta pitää kutinsa. Yleisö nauraa, vaan ei kaiken aikaa ja katketakseen. Lapsettomuus kiristää pinnaa, masentaakin.

Hyvä, että näitäkin vielä Rauman ohjelmistoon mahtuu, vaikka musiikki ja komedia ovat vallanneet alaa. Senkin ymmärrän hyvin, pitäähän katsomon täyttyä.

Porissa keksivät viedä Ässien kausikortteja kirjastoon. Oiva markkinointikikka, joka tuotti positiivista medianäkyvyyttä seuralle ja kaupungille.

Yleisömääriin tai lipputuloihin tuskin on huomattavaa vaikutusta. Kausikortteja on kirjastossa neljä kappaletta. Yhdellä kirjastokortilla saa lainata niistä yhden viikoksi. Varauksia ei voi tehdä.

Rauman liikennepäällikön blogikirjoitus Kuntaliiton netissä herätti huomiota. Risto Peltonen visioi, että Rauman tulisi luopua nykymuotoisesta joukkoliikenteestä.

Kun ehdotuksesta tehtiin uutisia, alkoi somemyllytys. Se olisi mennyt vähemmän metsään, jos kommentoijat olisivat jaksaneet lukea somelinkkien alta myös ne uutiset.

Liikennepäällikön pitääkin miettiä vaihtoehtoja sille, että isot bussit köröttelevät tyhjinä. Voisiko palvelun hoitaa pienemmillä autoilla joustavammin, järkevämmin?

Mistään päiväperhosta ei muuten ole kyse. Länsi-Suomi kertoi Peltosen ideasta jo kaksi vuotta sitten.

Rauma mainittu. Naton miinantorjuntaosasto harjoittelee parhaillaan Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Meidän Merivoimistamme harjoitukseen osallistuu miinantorjunta-alus Purunpää.

Johtoaluksena toimii tanskalainen Thetis. Mukana ovat myös brittiläinen Cattistock, latvialainen Talivaldis, hollantilainen Urk, saksalainen Weilheim ja norjalainen Rauma.

Tuosta tuli mieleen kommellus menneeltä kesältä. Englannista tilaamani konserttiliput eivät ehtineet saapua ennen reissuun lähtöämme. Piti selittää asiaa eri paikoissa ja eri ihmisille ennen kuin meidät stadionille sisään päästettiin.

Kotiin tultuamme selvisi todennäköinen syy viivästykselle. Olivat postittaneet liput Raumalle Norjaan.

Rauman kunnassa asuu suunnilleen saman verran ihmisiä kuin Laitilassa.

Leopardit kaikki kotona. Puolustusvoimat kertoi vastaanottaneensa sadannen ja viimeisen Hollannista käytettynä ostamansa Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunun. Diilin hinta oli 200 miljoonaa euroa. Uudet olisivat maksaneet ainakin miljardin.

Leopardeja tuotiin maahan myös Rauman kautta. Kun kävin kuvaajamme kanssa satamassa Leopardeja katsomassa maaliskuussa 2018, Puolustusvoimien edustaja vannotti, ettei juttua saa julkaista ennen kuin juna on vienyt 20 panssarivaunua Raumalta yön hämärässä Parolannummelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut