Viikon varrelta: Rauman telakalla rakennetaan Aurora Botniaa

Eurajoen liikuntahalli nytkähtää tänään eteenpäin, kun kunnanhallitus päättänee nimetä suunnittelutoimikunnan miettimään minne (varmaankin yhteiskoulun nurkille) ja miten ison liikuntahallin Eurajoki voisi rakentaa.

| Päivitetty

RMC:n telakalla juhlitaan tämän viikon torstaina Wasalinen matkustaja-autolautan kölinlaskua. Ensi vuoden toukokuussa luovutettavan laivan nimeksi tulee Aurora Botnia.

Kvarken Linkin nimikilpailu tuotti liki 2500 ehdotusta. Aurora viittaa revontuliin, joita voi Vaasan korkeudellakin nähdä, ja Botnia Pohjanmaahan.

- Nimen täytyy kestää aikaa. Aurora Botnia sopii erinomaisesti maailman ympäristöystävällisimmän matkustajalautan nimeksi. Se on helppo lausua niin ruotsiksi, suomeksi kuin englanniksi, perusteli Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.

Tavoitteena on, että Aurora Botnian hiilidioksidipäästöt painetaan alle puoleen perinteisten lauttojen tasosta. Laiva kulkee nesteytetyllä maakaasulla (lng) tai biokaasulla ja käyttää myös akkuja.

Eurajoen liikuntahalli nytkähtää tänään eteenpäin, kun kunnanhallitus päättänee nimetä suunnittelutoimikunnan miettimään minne (varmaankin yhteiskoulun nurkille) ja miten ison liikuntahallin Eurajoki voisi rakentaa.

Hankeselvitykseen Eurajoki varasi tämän vuoden budjettiin 50 000 euroa. Rakentamisen aloitusta on kaavailtu vuodelle 2022.

Radio Suomi kaappaa paikallisradiomme Ramonan lähetyksen huomenna. Onneksi suunnitellusti ja vain lyhyeksi ajaksi.

Kyse on vuosittaisesta vaaratiedotteiden välitysjärjestelmän testistä. Kokeilu alkaa Ylen kanavilla kello 11.20. Sen jälkeen myös kaupallisten radioiden lähetys vaihtuu Radio Suomen signaaliksi.

Ramonasta puheen ollen: huomasin olleeni ilmeisesti väärässä.

Yhdessä porukassa muisteltiin miten Tommi Turunen pelasi Lukossa numerolla 93,3. Sehän on Ramonan taajuus. Väitin, että joku olisi pelannut myös Ramonan toisella taajuusnumerolla 97,3.

Muistini taisi pettää. Ehkä siksi, että Pallo-Iiroissa kumpikin radionumero oli käytössä useamman kauden ajan.

Paikallisradioiden taajuuksia näkyi yhteen aikaan monessa seurassa. Turusen lisäksi esimerkiksi Jaroslav Otevrel Ässissä 89,4 ja Otakar Janecky Jokereissa 91,1.

Futiksessa FC Jazz mainosti särkylääkettä mestaruuskaudellaan: numero 401 Koivistoinen, 402 Karjalainen, 404 Rantanen, 407 Alatensiö, 408 Sumiala ja niin edelleen.

Maalivahti Tommi Koivistoinen on muuten nykyisen lukkohyökkääjä Eetu Koivistoisen isä.

Muistikuviin ei muutenkaan ole täysin luottaminen.

Eräässä toisessa porukassa haikailtiin takavuosien yleisömäärien perään. Että kyllä silloin oli lätkämatseissa katsojia. Joskus olikin, vaan ei aina.

Jääkiekon SM-liigan alkuvuosina yleisökeskiarvo oli noin 4000, siis koko sarjassa. Katsojamäärä nousi yli 5000:n, kun isot areenat rakennettiin Turkuun (Typhoon) ja Helsinkiin (Hartwall).

Tänään vertailukelpoinen keskiarvo on noin 4600. Se on kelpo luku, sillä nykyisin otteluita ja muuta viihdetarjontaa on enemmän ja kaikki matsit nähtävissä telkkarista.

Vanhoissa katsojaluvuissa lienee jonkin verran ilmaa. Esimerkiksi ässäpomo Lasse Heikkilä tunnusti juuri panneensa välillä 500-2000 katsojaa lukuihin lisää, jotta näyttäisi paremmalta. Taisi olla maan tapa markkinoida lajia.

Vanhat naiset valittivat, ettei heille tarjota kunnon rooleja elokuvissa. Ei, vaikka vaikka samanikäiset miehet kyllä kelpaavat. Varmaan väitteessä oli perääkin.

Ajat ovat muuttumassa. Pamela Tolan ohjaama Teräsleidit - jonka pääosissa on kolme vanhaa naista - ylitti viime torstaina 200 000 katsojan rajan vain viidessä viikossa.

Hyvä näin, sillä pääkohderyhmä on suuri ja kulttuurinnälkäinen.

Kuulumisia ulkomailta. Ruotsissa lääninhallitus antoi luvan 1900 merimetson ampumiseen lähinnä kalastukselle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi Tukholman läänin alueella.

Lääninhallituksen suunnitelmien mukaan merimetsokanta on tarkoitus puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Tämä toki tehdään metsästystä kevyemmin keinoin kuten lintuja hätistelemällä ja munia rikkomalla.

Näinköhän parhaan elokuvan, mietin sunnuntaina Iso-Hannusta vaakasuoraan sateeseen astuessani. 1919 - Taistelulähetit on vaikuttava leffa ensimmäisestä maailmansodasta.

Voi tuntua, että elokuvia maailmansodista on tehty tarpeeksi, mutta Sam Mendesin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa tarinassa sotaa katsotaan yhden miehen silmin, yhden päivän ajan. Koko elokuva on kuin yhtä kohtausta.

 Parhaan elokuvan Oscaria 1917 ei maanantain vastaisena yönä saanut, vaikka suurin ennakkosuosikki olikin.

Voitto meni Etelä-Koreaan, Parasiitille. Sekin pyörii parhaillaan Iso-Hanneksessa Raumalla. Täytyy katsoa sekin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut