Viikon varrelta: Rumien tappiovuosien jälkeen RMC punnersi plussalle

Katso video: valtioneuvoston, kansankielellä hallituksen, Youtubessa julkaistiin tänään aamulla yli tuhatpäisen virtuaalikuoron laulama Finlandia-hymni veteraanipäivän kunniaksi.

| Päivitetty

Rauma Marine Constructionsin liikevaihto oli viime vuonna 41 miljoonaa euroa. Mikä tärkeintä: telakkayhtiö teki 1,9 miljoonaa euroa liikevoittoa.

Kolmen edellisen vuoden aikana RMC:lle kertyi liikevaihtoa yhteensä 122 miljoonaa euroa – ja tappiota roimasti, reilut 20 miljoonaa euroa.

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa on muistuttanut, että kyse on nuoresta kasvuyrityksestä. Pitää paikkansa, mutta voin kuvitella, että yrityksen omistajilla ja siihen sijoittaneilla on saattanut heikkoina hetkinä olla usko koetuksella.

Toivottavasti tuulisin alkumatka on nyt takana. Ainakin RMC:llä on kaikki mahdollisuudet tehdä tervettä bisnestä ja kuitata ajan mittaan nuo syntyneet tappiotkin.

Raumalla rakennetaan autolauttaa Wasalinelle ja Tallinkille sekä viedään neljän sotalaivan projektia eteenpäin.

Vappua vietetään etänä, erikoista vuotta kun elämme. Raumalla on netissä tarjolla ainakin kahta vappuviihdykettä.

Kulttuurikuppila Brummissa ohjelmaa esitetään vapunaaton iltakuudesta täydet 24 tuntia suorana verkkoon. Saa nähdä miten jaksavat.

Iso-Hannusta nettiin lähetetään suoratoistoa vapunpäivänä klo 14 alkaen. On poikasoittokunnan etäsoitantaa, Iirojen ankka-arvontaa sun muuta. Nuorkauppakamarin tapahtumalla kerätään varoja Rauman lastensuojelulle.

Eiväthän tällaiset verkkotempaukset oikeaa vappua korvaa, mutta parempi nekin kuin ei mitään.

Veteraanipäivää vietetään tänään niin ikään verkossa. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistön tervehdys julkaistiin maanantaiaamuna muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Valtioneuvoston, kansankielellä hallituksen, Youtubessa julkaistiin tänään aamulla yli tuhatpäisen virtuaalikuoron laulama Finlandia.

Lapin sodan päättymisestä on muuten tänään kulunut 75 vuotta.

Katulämmityksestä väännetään jälleen Raumalla. Tällä kertaa on kyse uuden kauppakeskuksen edustasta ja Kuninkaankadun pätkästä, joka yhdistää alueen Vanhaan Raumaan.

Kaupunginhallitus päätti viikko sitten, että katulämmityksen (virallisesti sulanapitojärjestelmän) suunnittelu tehdään nyt, vaikkei Kiinteistö Oy Tarvontorin kanssa ole vielä sopimuksia maanvuokrauksesta ja kunnossapidosta.

Kuulosta järkevältä hoitaa asia tässä vaiheessa, kun katusuunnitelmaa tehdään. Toteutus on myöhemmin helpompaa, jos siihen päädytään.

Veikkaan, että todennäköinen toteutus aiheuttaa aikanaan parranpärinää. Mopo karkasi täysin käsistä, kun nykyistä sulatussysteemiä rakennettiin.

Jos arvostelijoita olisi ollut uskominen, katulämmitykseen käytetyillä rahoilla olisi palkannut noin tuhat hoitajaa terveyskeskukseen ja vanhainkoteihin.

Suomi on maailmanmestari, kasvihuonekurkun viljelyssä meinaan.

Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset viljelijät poimivat viime vuonna keskimäärin 93 kiloa kasvihuoneneliötä kohden.

- Vastaavaan ei ylletä missään muualla maailmassa. Esimerkiksi tehokkaana pidetyn Hollannissa keskisato on noin 73, Norjassa 74, Islannissa 66 ja Ruotsissa 46 yhdeltä kasvihuoneneliömetriltä vuodessa. Espanjassa sato jää alle kymmeneen kiloon neliömetriltä, hehkuttaa toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Myös huippusadot ovat meillä suurimmat. Parhaat puutarhat yltävät 250 kilon neliösatoihin.

Hidasteita häipyy Rauman kaduilta. Huomenna kokoontuvalle tekniselle valiokunnalle esitetään poistettavaksi puolentusinaa hidastetta, kansankielellä töyssyä, kaupungista.

Huonokuntoisina tai nykyisin tarpeettomina poistettavia hidasteita on Sorkantiellä, Isoarontiellä, Lahdenkadulla ja Polttimonkadulla.

Katusuunnitelmien yhteydessä on tarkoitus esittää uusia liikennettä rauhoittavia toimenpiteitä. Uusia hidasteita on tulossa muun muassa koulu-, kävely- ja pyöräilyreiteille.

Penkkejä saadaan Kaunisjärven puistoon, jota tämänikäiset yhä Ankkalammeksi kutsuvat. Wihertoimi aikoo tuoda 13 uutta penkkiä puistoon, ja Viipurinpuistoon 5.

Wihertoimella on viisisen vuotta ollut penkkiohjelma, jossa lisätään kiinteitä penkkejä kävely- ja pyöräteiden varsille. Tulevaksi suveksi luvataan ainakin 20 lisää, esimerkiksi Hirvitielle, Lensunkalliontielle, Metsätähdentielle, Pohjoiskehälle, Porintielle ja Petäjäksentielle.

Jaakko Niemelän taideteos pystytetään loppukeväästä Pohjoiskehän koulun pihaan. Viisi metriä korkea teos koostuu valaistavista, alumiinirunkoisista ja puuverhoilluista numeroista, jotka näyttävät kellonajan pimeään aikaan.

Tykkään viittauksesta Niemelän Jaskan Kiäl-teokseen, joka koristaa pääkirjastomme seinää.

Nuoremmalle polvelle on kiva kertoa, että nykyinen kaupunginteatterimme oli alkujaan kirjasto.

Loppukaneettina vielä, että oli muuten vaikuttava kokemus tämä Niemelän näyttely Helsingin taidemuseossa:

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut