Viikon varrelta: Samppusista lähti kone Espanjaan mantelipuita ravistelemaan

Uusinta uutta edustaa ensimmäinen täyssähkökone. Se on varusteluvaiheessa. Ajotesteihin päästään keväällä.

| Päivitetty

Viime viikon tiistain Länskärissä oli uutinen, jonka perusviesti oli rohkaiseva: useimmilla yrityksillä menee kuitenkin kohtalaisesti. Tuotanto ja toiminta jatkuu, tulevaisuuteen suhtaudutaan aika luottavaisesti – kunhan tämä viheliäinen virus saadaan kuriin.

”Kyllä tästä vielä noustaan”, sanoo myös raumalaisen Lai-Mun toimitusjohtaja Markus Miekanmaa.

Viime vuosi oli vaikea, hän kertoo. Uusia markkinoita piti availla eri messuilla, mutta ne peruttiin. Työkoneita on hankala myydä etänä.

Vaan myytiin kuitenkin, muun muassa videopuheluilla, ja pahimman yli päästiin. Yrityksen liikevaihto nousi yli 10 miljoonaan euroon ja kasvu jatkunee tänä vuonna.

”Menipä yksi kone Espanjaan asti mantelipuiden ravistelijaksi”, kertoo Miekanmaa.

Nyt Sampaanalan teollisuusalueella valmistellaan koneita Ranskan Alpeille, Belgiaan ja Hollantiin. Mainoskuvauksia uusista konevideoista on keväälle naulattu kalenteriin.

Usko tulevaan on siis vahva. Tuotteille ja palveluille on markkinaa huomennakin. Lai-Mun tapauksessa se tarkoittaa, että trukki- ja kaivoskoneohjaamoita tarvitaan, samoin laitteita kiinteistöjen hoitoon.

Korona on vaikeuttanut uusien konemallien ja työlaitteiden suunnittelua. Moottoritehtaiden testausinsinöörit käyvät normaalioloissa tehtaalla Raumalla.

”Nyt ei saatu Lombardian maakunnassa sijaitsevan tehtaan insinöörejä tänne, joten olemme lähettäneet uudet konemallit sinne ja hoitaneet testejä etäyhteyksin”, kertoo Miekanmaa.

Uusinta uutta edustaa ensimmäinen täyssähkökone. Se on varusteluvaiheessa. Ajotesteihin päästään keväällä.

Lai-Mu on myös investoinut. Robottisolu hitsaa LM Trac -koneiden runkoja ja ohjaamoja. Pieniä remontteja tehtiin kiinteistössä.

”Kun oli hiljaisempaa tuotannossa, niin laitettiin muun muassa hitsausjigejä kuntoon. Hitsauksen laatujärjestelmäkin rakennettiin kaiken koronan keskellä. Nämä nähtiin satsauksena tulevaan”, kertoo Miekanmaa.

Hänen mukaansa uusille luokkahitsareille alkaisi taas olla tarvetta. Se on hyvä merkki.

Jari Laiho arveli Länskärin haastattelussa, vähän kieli poskella, että maailmassa kaikki on nopeutunut mutta sekunnit menevät hitaammin.

Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Laiho menetti pari kuukautta sitten ennätyksensä liigahistorian nopeimman maalin tekijänä. Äijänsuon pelikello pysähtyi itsenäisyyspäivänä 1979 jo viiden sekunnin kohdalle, kun Laihon laukaus oli yllättänyt Jokerien maalivahdin.

Lukijamme muisteli vastustajan valmentajan todenneen seuraavan päivän lehdessä, että hänen kellonsa näytti neljää sekuntia.

Länsi-Suomen jutussa pitäydytään virallisessa totuudessa, viidessä sekunnissa. Mutta Helsingin Sanomien peliselostuksessa väitetään, että jos Rauman hallin kellomiehet olisivat olleet tarkkoja, ennätys olisi neljä sekuntia.

Rauman sahan tulevista operaattoreista puolet aloitti koulutuksensa tammikuussa. Heidät on sijoitettu Metsä Fibren sahoille Kyrössä, Lappeenrannassa, Merikarvialla, Rengossa ja Vilppulassa. Teoriapuolta opiskellaan toistaiseksi netissä Teams-yhteyksillä.

Parhaillaan haastatellaan ja testataan toisen kierrroksen hakijoita. Toisen ryhmän koulutus alkaa vapun jälkeen.

Anna Erikssonin näyttely M – The Rituals of the Lonely Bitch ei yltänyt yleisötavoitteeseensa Rauman taidemuseossa. Valtakunnallista huomiota herättäneet näyttelyn näki Pinnalassa 2300 katsojaa.

"Kävijämäärät olisivat olleet toisenlaiset kesällä. Koronan vaikutukset näkyivät syksyllä, meillä ei esimerkiksi ollut opastettuja kierroksia ollenkaan", kertoi museointendentti Heta Kaisto.

Taidemuseo kuitenkin kasvatti kävijämääräänsä, mikä koronavuotena on positiivinen juttu.

Sotilasvalat vannotaan tällä viikolla ilman yleisöä. Ajan hengen mukaisesti omaiset ja läheiset voivat seurata tilaisuuksia netissä.

Porin prikaatin valatilaisuudet järjestetään tulevana torstaina Säkylässä ja perjantaina Kankaanpäässä.

Rauman satamassa saarrettiin viime syksynä Panaman lipun alla seilaava laiva, kun paljastui, että miehistöä pidetään vankeina aluksella. Lisäksi kapteeni pisti osan palkoista liiveihinsä.

Helsingin Sanomat haastatteli Raumalla laivalta pois päässyttä ja kotimaahansa palannutta myanmarilaista merimiestä Aung Koko Myatia. Surullisessa tarinassa on jännärin aineksia. Esimerkiksi se, kun Suomen Merimiesunionin edustajat saivat salaa toimitettua miehistölle puhelinkortteja yhteyden pitämiseksi.

Hesarin jutussa on laivalta lähetetty videon pätkä, jossa kapteeni uhkailee merimiehiä ja repii riekaleiksi heidän sopimuspapereitaan.

Lukijapalautetta loppuun. Paluumuuttaja oli kiinnittänyt huomiota Länsi-Suomen tekstariin, jossa puhuttiin "itämurteiden maskittomista miehistä". Lukijan mielestä se on rasismia.

Olen eri mieltä. Kaikki Raumalla marketeissa käyneet ovat varmasti panneet merkille vierastyöläisten porukat, jotka eivät kasvomaskeja käytä. Vahvoista suosituksista huolimatta. Miksei tätä saisi lehdessäkin sanoa?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut