Viikon varrelta: Syökö kukaan enää tuoreita kasviksia talvella?

Vaikka henkisesti puolibritti olenkin, voin näin meidän kesken tunnustaa, etten koskaan ole kuninkaallisista paljon piitannut. Kuningattaren tarinan toki tunnen. Elisabeth II oli valtionainen, jota on pakko ihailla ja arvostaa.

| Päivitetty

Luin viime perjantaina lounaspaussilla Talouselämä-lehdestä, että Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö on huolissaan tuoreiden kasvisten hinnoista tulevana talvena.

Syökö niitä silloin enää kukaan, kysyi Luken Hanna Karikallio.

Kun jatkoin töitä, ilmestyi Länskärin verkkoon tieto Härkälän puutarhan tuotantotauosta. Se alkaa marraskuun alussa ja kestää talven yli. Syynä on sähkön rajusti kohonnut hinta.

Harmi homma, Härkälän kurkkua ja tomaattia meilläkin on paljon syöty.

Valot päälle vaikka aggregaatilla. Energian hinta panee monet kasvihuoneviljelijät todella ahtaalle tulevana talvena, kertoi Mika Salomäki Länsi-Suomelle. Kuva: Juha Sinisalo

Yllätyksenä talvitaukoa ei voi pitää. Raumalaisen Vuorelan puutarhan yrittäjä Mika Salomäki kertoi Länsi-Suomen haastattelussa edellisviikolla, että talvella monet kasvihuoneet ovat pimeinä.

Salomäet hankkivat puutarhalleen Vasaraisille dieselkäyttöisen aggregaatin varmuuden vuoksi, jos talvella tulisi pidempi sähkökatkos. Kenties moottori hörähtää pakkasilla käyntiin, vaikka sähkö virtaisi.

”Jos sähkö maksaa yli 50 senttiä kilowattitunnilta, niin melkein tulee halvemmaksi pistää aggregaatti pyörimään”, tuumi Salomäki.

”Suurin kannattavuushaaste liittyy vihannesten talviviljelyyn, valotukseen ja sähkön hintaan. Tämä on jo näkynyt kasvihuonevihannesten kohonneissa hinnoissa. Osa viljelijöistä pohtii vakavasti keskitalven viljelyn kannattavuutta, Luken yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen kertoi Länsi-Suomelle.

Vaikka henkisesti puolibritti olenkin, voin näin meidän kesken tunnustaa, etten koskaan ole kuninkaallisista paljon piitannut. Elisabeth II:n tarinan toki tunnen. Esimerkiksi tv-sarja The Crown sen hienosti kertoo.

Elisabeth II oli valtionainen, jota on pakko ihailla ja arvostaa. Suoranaista valtaa kuningattarella oli vähän, mutta vaikutusvaltaa senkin edestä. Hän johti maataan tyylikkäästi esimerkillä liki 70 vuotta. 

Kuninkaallisten mailla on tullut kuljettua, niitä maita kun on ympäri Britanniaa. Liitän tähän pätkän vanhasta Länskärin matkajutusta, jossa kerroin kuninkaallisista kukkamessuista.

”Sandringham House on kuninkaallisen perheen omistuksessa jo neljännessä polvessa. Kuninkaallinen perhe viettää lomia Sandringhamissa ja kokoontuu sinne jouluisin. BBC lähettää kuninkaallisen joulupuheen – sen elokuvasta tunnetun – juuri sieltä.

Yleisö pääsee tutustumaan taloon, museoon, puutarhaan ja maalaispuistoon. Maksua vastaan tietenkin.

Kirkkoon pääsee ilmaiseksi. Mielenkiintoinen sekin. Harmaa ja arkinen ulkoa, pieni ja kiiltävä sisältä. Sinne monarkit tulevat salamavalojen räpsyessä joulukirkkoon.

Sandringhamissa pidetään joka suvi kukkamessut. Yhden päivän tapahtuma kerää 20 000 vierailijaa. Oheisohjelmassa voi olla mitä tahansa motocross-hypyistä cheerleadingiin. Niitä näkee muuallakin, mutta ensivierailu kilpailuteltassa hämmentää. Kenellä on kauneimmat kaksi sipulia, neljä perunaa tai viisi valinnaista vihannesta? Ja minä kun luulin, että tällaista näkee enää Midsomerin murhissa telkkarissa!

Harmi, ettemme ehtineet paikalle jo aamuksi. Ensimmäiset vieraat ovat aina kuninkaallisia. Olisipa päässyt näkemään, miten puutarhurit hymyilevät kilpaa nauriidensa kanssa Charlesille ja Camillalle.”

Nykyisen kuninkaan toivoin näkeväni skotlantilaisissa Ylämaan kisoissa, kun sellaisissa kävimme Ballaterissa. Tiesin, että kuninkaallisia niissä toisinaan piipahtaa, koska kuninkaallisen perheen kesälinna Balmoral sijaitsee lähellä.

”Emme kutsu kuninkaallisia, tulevat jos tulevat. Rothesayn herttua kävi viimeksi 2015, kun kisoillemme tuli 150 vuotta täyteen”, kertoi järjestelytoimikunnan sihteeri Länsi-Suomelle kesällä 2018.

Rothesayn herttua tunnettiin paremmin prinssi Charlesina. Nyt hän on kuningas Charles III. Kisapaikalle hän ei silloin saapunut. Jouduimme tyytymään Charlesin kirjoittamaan tervehdykseen käsiohjelmassa.

Elisabeth II kuoli viime torstaina Balmoralissa, jossa hän teki töitä loppuun saakka.

Sanna Marinin hallitus on harvinaisen suosittu. Yleensä pääministerin ja hallituksen kannatus hiipuu vaalikauden loppua kohti, mutta tällä kertaa on toisin. Sen osoitti viime viikolla julkaisemamme kysely. Yksi selitys on varmaan se, että hallitus on ottanut reippaasti velkaa ja jakanut rahaa kansalaisille. Lisää on vielä tulossa.

Oma lukunsa on pääministeri Marinin henkilökohtainen suosio."Hän lienee tämän hetken tunnetuin suomalainen maailmalla. Kimi Räikkönenkin on jäänyt taakse. Meillä on kansainvälisen tason julkkis pääministerinä. Monille Sanna Marin on entistä vahvemmin esikuva, idoli ja lasikattojen rikkoja", arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen.

Marinilla on Instagramissa jo melkein miljoona seuraajaa. Suoraan tämä suosio ei puolueen vaalilaariin ropise. Marinia kun ei voi äänestää Raumalla, Turussa, eikä edes Helsingissä.

Paikallisesti demarikannattajat jännäävät ovatko kaksi kärkisuosikkia mukana ensi kevään vaaleissa. Ministeri Krista Kiuru on ehdolla Porin kaupunginjohtajaksi, kansanedustaja Kristiina Salonen harkitsee maakuntajohtajakisaa.

Jopa toimittaja osaa ennustaa, että Karin kampuksen "parkkikaaoksesta" nousee "somekohu". Ennen olisi sanottu myrsky vesilasissa, mikä on suunnilleen sama asia.

Tällä palstalla olen pari kertaa varovasti ehdotellut, että voisimme totutella ajatukseen, ettei kampukselle voisi saapua jalan, fillarilla tai ainakin hakea parkkipaikkaa vähän loitommalta kuin ovien vierestä.

Ilahduin, kun kunnallistoimittajamme teki aiheesta kunnon jutun. Toimialajohtaja Soile Strander huomautti, että kampuksen ympäristössä on paljon parkkipaikkoja. Esimerkiksi nykyisen uimahallin parkkipaikka jää tyhjilleen siinä vaiheessa, kun kampuksen uusi uimahalli korvaa vanhan.

Loppuun hieno lukijan kuva. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut