Viikon varrelta: Trump aikoi tehdä Rauman-jahdilla bisnestä ja show’ta

Vahvat poliittiset mielipiteet nousivat Playboyn haastattelussa esille siinä määrin, että toimittajan tuli mieleen kysyä aikooko Trump ryhtyä presidenttiehdokkaaksi. Ja tämä siis vuonna 1990, kun Trump oli vain julkkisliikemies.

Netistä löytyy mielenkiintoinen haastattelu, jonka liikemies Donald Trump antoi Playboylle 30 vuotta sitten. Se kuvaa USA:n nykyisen presidentin persoonaa ja ajattelua hyvin.

Aloitetaan paikallisvinkkelillä. Kuten tässäkin aviisissa on useampaan kertaan kerrottu, Trump kävi Rauman-telakalla katsomassa Society Adventurer -risteilijää. Kauppoja ei syntynyt.

Miestenlehden sivuilla, nättien naisten paljaiden peppujen lomassa, Trump selitti miksi ostaa taloja, lentokoneita ja luksusjahteja. Ne ovat investointeja ja markkinointia.

- Khashoggin jahdista (Nabila, toim. huom.) maksoin 29 miljoonaa dollaria. Kaksi vuotta myöhemmin myyn sen yli 100 miljoonalla dollarilla ja ostan isomman.

Luksusjahdin rakentaminen oli maksanut 100 miljoonaa taalaa, joten Nabilan osto oli loistodiili. Ikävä kyllä Trumpille itselleen kävi kuin saudiäveriäs Adnan Khashoggille: hänellekin iski akuutti rahapula. Trump joutui myymään Nabilan tappiolla.

Ei siis ihme, ettei Trumpista ollut Suomessa ostajaksi.

Playboylle Trump avasi bisnesajatteluaan – ja siinä sivussa omahyväisyyttään.

Trump selitti, ettei tarvitse isompaa jahtia, mutta toisi ”valtavaa suosiota” Trumpin kiinteistöille Atlantic Cityssä ja tekisi hyvää Trumpin show’lle, joka ”pyörii täysille saleille kaikkialla”.

Trump hehkutti diilien teon kauneutta ja toivoi, ettei kukaan osaisi tehdä paremmin diilejä. Eikä ainakaan moni osaakaan, hän antoi ymmärtää.

- Rakastan luovaa prosessia, teen sitä silkasta nautinnosta. Hienon diilin tekemisessä on kauneutta. Se on minun kankaani, jonka maalaamisesta pidän.

Herkäksi tai runolliseksi haastattelua ei voi väittää. Trumpin erääksi mielisanaksi paljastuu ”kova”.

- Kovuus on henkistä valmiutta voittaa taisteluja ja tehdä se hymyillen. Kova voittaa systemaattisesti.

Vahvat poliittiset mielipiteet nousivat Playboyn haastattelussa esille siinä määrin, että toimittajan tuli mieleen kysyä aikooko Trump ryhtyä presidenttiehdokkaaksi.

Ja tämä siis vuonna 1990, kun Trump oli vain julkkisliikemies.

Trump kielsi miettineensä moista, mutta kehaisi työmiesten pitävän hänestä kovasti. Jos hänestä kuitenkin pressa tulisi, niin mitä Trump ensimmäisenä tekisi?

- Monia asioita. Kova asenne hallitsisi. Verottaisin jokaista tähän maahan rullaavaa Mercedes-Benziä ja japanilaisia tuotteita. Meillä olisi myös jälleen ihania liittolaisia, vastasi Trump.

Nyt tiedämme, että näin myöhemmin tapahtui. Työmiehet äänestivät Trumpia, joka ensitöikseen lupasi purkaa huonot diilit, aloittaa kauppasodat ja niin edelleen.

Värikkäin sanakääntein Trump harmitteli, että USA:n tyhmyydelle nauretaan, ja että eurooppalaiset, saudit, kuwaitilaiset, japanilaiset ja korealaiset kävelevät amerikkalaisten yli.

Trump arvosteli voimakkaasti puolustusliitto Naton kustannusten jakoa. Hänen mukaansa on väärin, että USA puolustaa ilmaiseksi rikkaita maita. ”Liittolaiset” huijaavat USA:lta miljardeja.

Japanilaiset kääntävät taskumme, valitti Trump, kehittämällä autoja ja videonauhureita myytäväksi Amerikkaan, kun USA kehittää ydinaseita japanilaisten suojaksi.

Ymmärrän oikein hyvin, miksi monet amerikkalaiset halusivat nostaa tämän miehen pelastajakseen. 

Vaan sitä en ymmärrä yhtään, että presidenttinä hän viestii yhä samalla tavalla. Siis loukkaavasti, halventavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemällä.

Diilimiehestä ei tullut viisasta valtiomiestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut