Viikon varrelta: Tuulivoimaloita ei saa rakentaa, kun sudet mahdollisesti häiriintyvät

Merimetsoista puhuttiin, ja yhtä huonosti ymmärtäen, eräällä joululounaalla viime viikolla.

| Päivitetty

En meinannut uskoa kaverin tarinaa, kun hän viime viikolla kertoi miten sudet estävät tuulivoimapuiston rakentamisen Kainuussa.

Ei voi olla totta!

Ikävä kyllä, on se.

Korkein hallinto-oikeus tosiaan päätti, ettei Kajaanin Murtomäkeen saa rakentaa yhdeksää tuulivoimalaa. Kaava-alue kun on susireviiriä.

On mahdollista, että tuulivoimaloiden rakentamisella olisi ”merkittävää, suden elinympäristöä heikentävää vaikutusta ainakin lyhyellä aikavälillä”.

Merimetsoista puhuttiin, ja yhtä huonosti ymmärtäen, eräällä joululounaalla viime viikolla.

Siinä pöydässä ei kukaan tuntunut käsittävän miten voi olla mahdollista, että merimetsot estävät Rauman seudulle elintärkeän satamatoiminnan kehittämisen. Järviluotoon ei viranomaisten mukaan saisi pengertietä tehdä, kun siellä on merimetsojen pesiä.

Luonnolla on arvonsa, mutta merimetso ei ole millään muotoa uhanalainen laji.

Järviluodoissa, siinä sataman, telakan ja meriteollisuuspuiston vieressä, oli viime suvena yli 1200 merimetson pesää. Suomessa pesiä on yli 25 000. Euroopassa näitä lintuja on miljoonia.

Pöydässä vinkattiin, että Järviluotoon voisi järjestää kevääksi leiritouhua, niin merimetsot voisivat jäädä palaamatta.

Jospa some onkin huijareita varten, otsikoi Muuriankkuri-lehden kolumninsa Naton strategisen viestinnän yksikönpäällikkö Markku Mantila.

Hän kertoi, ettei mainostaja voi varmuudella tietää kuinka monta oikeaa ihmistä on hänen mainoksensa nähnyt sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi Moskovassa voi automaatista ostaa some-tykkäyksiä käteisellä. Ja netistä löytää helposti firmoja, jotka myyvät vaikka puoli miljoonaa tykkäystä.

Someen syötetään valeviestejä myös järkyttävä määrä. Mantila viittaa amerikkalaistutkimukseen, jonka mukaan Kiinan hallitus on värvännyt pari miljoonaa ihmistä tehtailemaan valekommentteja someen.

Kuinka paljon Euroopan nykyinen hajaannus johtuu systemaattisesta harhauttavan ja kärjistävän tiedon levittämisestä, kysyy Mantila.

Varsinkin eräälle suurehkolle valtiolle, jonka nimeä en YYA-perinteen mukaisesti mainitse, on eduksi mitä enemmän EU-maiden kansalaiset kinaavat keskenään.

Mainittu Mantila siirtyy kuukauden päästä aloittavan uuden Ilkka Pohjalaisen päätoimittajaksi.

Kuukausi sitten kollegat olivat koolla isolla kirkolla. Spekuloimme minkä nimen Ilkan ja Pohjalaisen fuusiosta syntyvä maakuntalehti saa. Veikkailimme Lakeutta, Pohjanmaata, vaikka mitä, ja nokkelin Ilpoa. Yhtään oikeaa arvausta ei esitetty.

Pohjalaisen ja Kalevan ex-päätoimittaja vaikuttaa taustoiltaan hyvältä valinnalta.

Uuden lehden historian kannalta olisi kuitenkin näyttänyt tyylikkäältä, jos Ilkka Pohjalaisen ensimmäinen päätoimittaja olisi ollut Ilkka Pohjalainen. Vaikka vain päivän parikin.

Ilkka Pohjalainen työskentelee kaupunkilehden vt. päätoimittajana Lappeenrannassa. Kai hänet olisi lainaan Seinäjoelle saatu?

Joulurauha julistetaan Rauman kauppatorilla tuttuun tapaan huomenna, jouluaattona klo 12. Lyhyt ohjelma alkaa kymmentä vaille, ja lyhyt on itse julistuskin, jonka tällä kertaa lukee Tomi Suvanto.

Raija Banerjee ehdotti kolumnissaan (LS 22.12.) lisää yhteisöllisyyttä, ja kenties raumalaisuutta, paikalliseen perinteeseemme.

Voisi kai julistuksen lukea molemmilla kielillä, siis suomeksi ja raumaksi?

Joulraoha julistus Ko me viätä raari, meijä Vapattajan syndymjuhla, niin gaupunkihallitus julista näi joulraoha alkanuks ja toevotta samallk koko kaupungi väell lystelist ja raohalist joulu, ja se jälkke onnelist uutt vuatt sillt toevomuksell, ett nii sanois kon döisäkkin dliis framill ensmäine ja ja stää myäden gaikkes suurima jouluset tervekse: Kunnia olkko Jumalallk korkkeudes, maas raoh ja ihmsill hyvändahtone miäl. Jumal meijä isämaatan varjelkko.

Tuon raumannoksen kynäili Hannu Heino kaupunkilehteemme muutama vuosi sitten.

Yle televisioi kaikelle kansalle suorana joulurauhan julistuksen Suomen Turusta. Niin kuin aina.

Paitsi ettei ihan aina.

Vuoden 1943 radiolähetys, televisiota kun ei Suomessa vielä ollut, tuli Rauman kauppatorilta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut