Viikon varrelta: Tyhjä tori ja rapistuva kauppakeskus kaupungin sydämessä

Hämeenlinnassa kotikaupungin asiat nousivat mieleen, vaikka etäisyyttä yritti ottaa. Keskustan laidalle, moottoritien päälle, rakennettu kauppakeskus Goodman näytti näivettäneen kaupungin vanhaa sydäntä. Suuri tori kumisi tyhjyyttään, vuokrattavana-kylttejä pisti silmään ja kauppakeskus Linna pihisee henkitoreissaan.

| Päivitetty

Talvilomaa on usein vietetty jossain Raumaa lämpimämmässä kohteessa, tai ainakin piipahdettu pitkän viikonlopun reissulla ulkomailla. Tällä kertaa pysyimme Suomessa.

Ilmastoteoksi en ratkaisua nimeäisi. Enemmän oli kyse siitä, että saunaremonttiin meni aika lailla rahaa.

Kulttuuriloma kotimaassa – kolme teatteria, puolentusinaa museota – teki tehtävänsä, ei siinä mitään.

Hämeenlinnassa kotikaupungin asiat nousivat mieleen, vaikka etäisyyttä yritti ottaa.

Keskustan laidalle, moottoritien päälle, rakennettu kauppakeskus Goodman näytti näivettäneen kaupungin vanhaa sydäntä. Suuri tori kumisi tyhjyyttään, vuokrattavana-kylttejä pisti silmään ja kauppakeskus Linna pihisee henkitoreissaan.

Goodmanissa piti tietysti käydä katsomassa. Se on hieman suurempi kuin Raumalle suunniteltu kauppakeskus, mutta yllättävän vähän siellä on sellaisia ketjuliikkeitä, joita meiltä puuttuu.

Satunnainen kulkija ei pikavisiitin perusteella lähde arvailemaan miten tyytyväisiä hämeenlinnalaiset ovat.

Kantolan muraali sen sijaan sai täydet pisteet Rantasen pariskunnan maallikkoraadilta.

Australialainen taiteilija maalasi pari vuotta sitten 56 metriä korkean teoksen viljasiiloihin, jotka ovat teollisuusalueella noin kolmen kilsan päässä keskustasta.

Muraalia voi ihastella – tai moittia, kuinka vaan – esimerkiksi Kantolan tapahtuma-areenan penkereeltä. Tulevana suvena Kantolassa muuten jytää, kun Metallica tulee keikalle.

Toivottavasti Rauman sataman viljasiiloihin suunniteltu muraali toteutuu. Siitä Rauma saisi uuden maamerkin – ja varmasti myös puheenaiheen.

Lomamatkoista puheen ollen: en jaksa uskoa siihen, että suomalaiset sankoin joukoin vähentäisivät lentämistään. Se nyt vain on niin mukavan helppoa, jos verrataan ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin.

Jos haluaisi talvilomalla vaikkapa futismatsiin tai musikaaliin Englantiin, ei perillä ehtisi viettää kuin pari päivää. Loma kuluisi enimmäkseen junassa tai bussissa istuen.

Lentoliput ovat nykyisin niin edullisia, ettei edes rahaa säästyisi.

Juha Sipilä esiintyi sunnuntaina aamusella Raumalla pirteänä ja hyväntuulisena. Melkoinen suoritus, kun tietää millainen viikko miehellä oli takana. Sote-uudistus suistui raiteiltaan, ja pääministeri Sipilä ilmoitti perjantaina hallituksen eroavan.

Sipilän hallitus on epäsuosituin Suomessa miesmuistiin (joka tosin on tunnetusti lyhyenlainen). Ihmeitä pitää tapahtua, jotta kannatus vielä kääntyisi nousuun ensi kuun eduskuntavaaleihin mennessä.

Ellei käänny, Sipilä ei voi jatkaa keskustan puheenjohtajana.

Keskustan vaalitilaisuus pidettiin Rauman RS-Rakennuksen työmaalla Kanalin partaalla. Isäntäfirman toimitusjohtaja Antti Simula vitsaili, että turvajärjestelyt tehtiin huolellisesti. Näin siksi, ettei innokkaana kotinikkarina tunnettu Sipilä livahtaisi työkaluvarastoon.

Tosissaankin Simula puhui. Hän peräänkuulutti tekemisen meininkiä Suomeen.

- Kun on oikea fiilis ja asenne maassa, se kannustaa yrittämään ja työllistämään, sanoi Simula, joka on myös Rauman Yrittäjien puheenjohtaja.

Tuohon kuuluu seuraavan hallituksen pyrkiä, on uusi kokoonpano millainen tahansa.

Työllisyys on ratkaisu melkein kaikkeen. Se kerryttää verotuloja, joiden jakamisesta voidaan sitten vääntää kättä. Että ohjataanko tähän vai tuohon hyvään tarkoitukseen.

Lukijapalautetta tulee ehkä eniten tekstaripalstasta.

Yleisin kysymys kuuluu: miksei sitä ja sitä tekstiviestiä ollut Länsi-Suomessa. Että millainen linja julkaisupolitiikassa oikein on?

Ensimmäinen ja tärkein vastaus kuuluu: tekstareita lähetetään toimitukseen niin paljon, etteivät kaikki koskaan mahdu lehteen.

Toinen ja edellistä liippaava puolestaan kuuluu näin: joinakin päivinä viestejä tulee paljon, toisina vielä enemmän. Siksi monet sinänsä asialliset ja hyvät viestit vain hautautuvat uudempien alle.

Julkaisupäätöksiä ei tee mikään raati, joka pohtisi ja puntaroisi valintoja monelta kantilta. Saati pitäisi kirjaa esimerkiksi siitä onko demareita haukuttu tällä viikolla enemmän kuin kokoomusta vai toisinpäin.

Joku toimittaja vuorollaan valitsee mitä lehteen mahtuu ja mitä ei. Ja se on vain yksi monista työtehtävistä päivän mittaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut