Viikon varrelta: Vähemmän pitsiä, enemmän väkeä?

Kaupunki aikoo pitää Pitsiviikkoa esillä koko vuoden, sillä tapahtuma järjestetään tulevana suvena jo 50:nnen kerran.

| Päivitetty

Kaupunki aikoo pitää Pitsiviikkoa esillä koko vuoden, sillä tapahtuma järjestetään tulevana suvena jo 50:nnen kerran. Ensi lauantaina julkistetaan muun muassa Saana Jaakkolan kirjoittama historiikki.

Pitsiviikko puhuttaa raumalaisia kesä toisensa jälkeen. Melkein kaikilla tuntuu olevan oma näkemys Pitsiviikon nykytilasta ja tulevaisuudesta. Monella vahvakin. Että paljon pitäisi tehdä toisella tavalla.

Tapahtumaa järjestäviä keskustelu varmaankin usein ahdistaa. Melko pienellä budjetilla ei millään toteuteta kaupunkilaisten kaikkia toiveita.

Kun oikein pännii, vertaistukea saanee Rauman Lukon pomomiehiltä. He tietävät, että palauteryöppy kertoo myös välittämisestä. Siitä, että asia on raumalaisille tärkeä.

Haluaisimme niin kovasti olla ylpeitä Lukosta ja Pitsiviikosta.

Vähemmän pitsiä, enemmän väkeä. Tuollaisen otsikon tälläsin kolumniin 15 vuotta sitten. Ellen ihan väärin muista, sain kirjoituksesta pyyhkeitä. Vanhan kolumnin pääpointti pitää silti yhä kutinsa.

Vaihtoehto 1 on jatkaa tutulla tiellä, pienin satsauksin ja riskein. Korostetaan viikon ydintä, siis pitsiä, ja kootaan sen ympärille käsityötä ja kulttuuria. Vanha Rauma ja murre sopivat kattaukseen kuin voisilmä lapskoussiin.

Pitää vain tunnustaa, että tämän paketin myyminen lapsiperheille, miehille ja alle 50-vuotiaille on haasteellista. Ehkä Mustan pitsin yötä lukuun ottamatta.

Vaihtoehto 2 nousee välillä esille. Jos halutaan Pitsiviikon tuovan Raumalle väkeä ja rahaa kauempaa, tapahtumaa pitää uudistaa ja nuorentaa kovalla kädellä.

Pitsi kyllä herättää mielikuvia ja tunteita, muttei matkailu- tai bisnesmielessä toivotuimpia.

Kumpikin vaihtoehto on perusteltavissa.

Kyllä Hollmingista Nokiaksi olisi ollut, jos rahat olisi aikoinaan käytetty muuhun kuin telakoiden ja ostettujen laivojen tappioihin. Sitä mieltä oli viime viikon kolumnista palautetta antanut lukija, joka asiaa tuntee.

Kutkuttaa leikitellä ajatuksella, että Hollming olisi ostanut puolet Mobirasta (tulevasta Nokian kännykkäbisneksestä). Paperit olivat jo valmiina, mutta Hollmingin hallitus ei lopulta uskaltanut, vaan päätti keskittyä laivanrakennukseen.

No, tämä on jälkiviisautta.

Rauman satama elää metsäteollisuudesta. Yli puolet sataman liikenteestä on metsäteollisuuden vientiä: paperia, kartonkia, sellua, sahatavaraa.

Kun tuohon lisätään tuonnin puolelta päälle raakapuu ja kaoliini, ollaankin jo reilusti yli 70 prosentissa.

Mikäli Metsä Group päättää rakentaa suuren mäntysahan konsernin sellutehtaan kupeeseen, lisääntyy sahatavaran vienti Rauman satamassa tuntuvasti.

Elovenalla Eurooppaan, todettiin tällä palstalla syyskuussa. Oras Groupin ex-toimari Pekka Kuusniemi trimmaa Raisiota tuloskuntoon. Raisio aikoo tehdä Elovena-kauratuotteista toisen vientihittinsä. Benecol on jo sellainen.

Täytyy vain miettiä miten Elovena-tyttö puetaan, pohti Kuusniemi syksyllä.

Nyt senkin tiedämme. Kansallispuku vaihtui siniseen mekkoon.

Raision tiedotteen mukaan tästä tytöstä tykkäsivät ruotsalaiset ja puolalaiset testiyleisöt. Mainittuihin maihin, ja Venäjälle kanssa, Elovenan gluteiinittomia tuotteita on määrä ruveta levittämään.

Veikkauksen automaateilla pelataan ahkerasti marketeissa, baareissa ja missä kaikkialla niitä onkaan. Kun pelihaitoista nousi haloo, päätettiin koneiden määrää vähentää. Rasti ruutuun kuin lotossa, homma hoidettu.

Niinköhän?

Netissä Veikkauksella vasta pelejä onkin. Paitsi kaikki tutut, siis lotot ja totot, jokerit ja pokerit, kenot ja bingot sekä veikkaus ja vedonlyönti – mutta myös tolkuttomasti muita.

Esimerkiksi nämä: Kulta Jaska, Pantry Plunder, Ozwins Jackpots, Emma, Pharaohs Daughter, Pikapokeri, Fruttis, Starburst, Vikings Go Berserk, Wings Of Riches, Tähdenlento, Synttärit, Kaikki tai ei mitään, Kalabaliikki, Flaxi, Salaiset kammiot ja niin edelleen. Ja niin vielä edelleen.

Kun raha veikkaustilille vilahtaa, on peluri vaarassa kilahtaa?

Että kyllä rahoistaan pelaamalla eroon pääsee. Ja paljon helpommalla kuin kaupan aulassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut