Viikon varrelta: Vihamielisiä joukkoja voidaan soluttaa alueellemme syvän rauhankin aikana

Rauman saharakennukseen käytetään hybridielementtiä, kuulemma ensimmäisenä maailmassa. Metsä Wood kutsuu innovaatiotaan sandwichiksi eli kerrosvoileiväksi.

| Päivitetty

Otsikko on lainaus Porilainen-lehdestä, jossa avataan Rauma 21 -paikallispuolustusharjoituksen kulkua. Lähtötilanteessa tietoliikenneverkot alkavat kaatua, televerkoissa on häiriöitä, pian ilmenee myös sähkökatkoksia.

Sellaista on hybridisodankäynti. Tai ”laaja-alainen vaikuttaminen” kuten Puolustusvoimien komentaja kenraali Timo Kivinen ilmiötä kutsui Länsi-Suomen haastattelussa.

Harjoituksessa tilanne eteni kohti konfliktia. Puolustusvoimat käski paikallispataljoonat koolle turvaamaan Rauman seudun tärkeitä kohteita kuten satamaa ja ydinvoimaloita.

Suurin yksittäinen harjoitus oli Rauman öljysatamassa, jossa ”räjähti” likainen pommi. Tästä harjoituksen osasta Länskärissä olikin juttua.

Porilainen-lehden raportin mukaan vastustajat saatiin kiinni välillä pelkällä voimannäytöllä, mutta välillä taisteltiin verisesti. Lopullinen voitto saavutettiin ”Eurajoella Miekan kaupunginosan ratkaisevissa taisteluissa”.

Näytettyä tuli, ettei Suomi alistu vieraan valtion uhkailuun tai vaikuttamisyrityksiin ilman taistelua.

Valkoinen valhe nettikamerasta. Ennen Rauma 21 -harjoitusta poliisikomisario pyysi pimentämään Länsi-Suomen webbikameran Kylmäpihlajassa. Suostuin poikkeukselliseen toiveeseen isänmaan edun nimissä.

Niinpä Kylmiksen kameralla oli ”huoltokatkos” vuorokauden ajan. Porilainen-lehdestä luin mitä olisi nähtävissä ollut: harjoitustilanteessa Kylmäpihlajaan ja Kuuskajaskariin pesiytynyt vastustaja lyötiin Puolustusvoimien, Rajan ja poliisin yhteisoperaatiolla.

Sahaa Raumanmeren rannalle rakentaa päivittäin yli 300 ihmistä ja määrä kasvaa Metsä Fibren mukaan koko ajan.

Tukkilajittelun rakennukseen käytetään hybridielementtiä, kuulemma ensimmäisenä maailmassa. Metsä Wood kutsuu innovaatiotaan sandwichiksi eli kerrosvoileiväksi. Ulkoseinä on betonia, välissä lämpöeriste ja sisäseinä on viilupuuta.

Metsän mukaan hybridimallilla voidaan lisätä puun käyttöä rakentamisessa ja pienentää hiilijalanjälkeä. Lämmöneristävyys on parempi kuin betoniseinässä.

Metsä Group suunnittelee uuden viilupuutehtaan rakentamista Äänekosken sellutehtaan yhteyteen. Uusi tehdas lisäisi kapasiteettia puolella. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa eli samaa luokkaa kuin Rauman saha. Uusia työpaikkoja syntyisi noin 140.

Lukija kysyy: miksei mietitty Tarvontorin kunnostamista, päädyttiinkö suoraan siihen, että huonokuntoinen ja purettava? Sama tilanne myös Seminaarinmäellä. Ovatko siellä myös rakennukset niin huonokuntoisia, että puretaan ja kerrostalo tilalle? Löytyisikö muita käyttötarkoituksia?

Länsi-Suomen arkistot vahvistavat, että Skanska ja kaupunki selvittivät mahdollisuutta rakentaa kauppakeskus Tarvontorin päälle.

Seminaarinmäellä on viime vuosina tehty isoja remontteja. Nyt esillä olleissa suunnitelmissa kahden rakennuksen käyttötarkoitusta halutaan muuttaa, mikä tarkoittaa asumista. Purkulistalla on vain pitkään käyttämättä ollut vanha ruokala, joka ei ole suojeltu rakennus. Sen tilalle halutaan asuinkerrostalo.

Rock ja hiphop ovat tämän päivän iskelmää, seisoi Teoston tiedotteen otsikossa. Iskelmäsuosikkeja ovat muun muassa Kari Tapio, Katri Helena ja Yölintu – mutta myös Eppu Normaali, Popeda, JVG ja Apulanta.

Tiedote kertoi tuoreesta tutkimuksesta, johon vastasi toistatuhatta 13-75-vuotiasta suomalaista. Yleinen mielipide on selvä: iskelmää ovat kaiken kansan hitit, joissa on helppo ja tarttuva kertosäe.

Kyllä ei ole helppo tuota hyväksyä. Kaltaisilleni ikirokkareille iskelmä on ollut kirosana.

Tämä sen sijaan kuulostaa tutulta: ”musiikki on ihmiselle tärkeintä 16-24-vuotiaana, jolloin omaa itseä määritellään erityisen voimakkaasti musiikin kautta. Musiikin avulla peilataan myös suhteita muihin ihmisiin ja musiikki toimii sosiaalisena liimana”

Nuoruusvuosien suosikkimusiikki kulkee tyypillisesti kuulijansa mukana läpi elämän. Noin puolet ihmisten suosikkibiiseistä on niitä, joita he ovat kuunnelleet eniten nuorena.

Kurkien näkeminen piristää. Niin lintujen kuin nostokurkien näkeminen. Kraanat kertovat, että uutta rakennetaan.

Raumalla uuden sahan rakennukset alkavat olla pystyssä ja työt painottua asennuksiin. Keskustan ilmettä isosti muuttavan Karin kampuksen valmistumiseen on vielä aikaa. Nyt kuitenkin hahmottaa kuinka suuri siitä tuleekaan.

Pian aletaan pykätä monitoimihallia meriteollisuuspuistoon. 180 metriä pitkän hallin on määrä valmistua ensi vuoden lopulla. Hintaa hallille tulee 26 miljoonaa euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut