Viimeiset paikat ratkaisevat vaalit

Matias Marttinen ja Eeva Kalli hakevat jatkokautta eduskuntavaaleissa. Kristiina Salonen ei ole ehdolla. Häntä äänestäneistä käydään keväällä kovaa kisaa.
Matias Marttinen ja Eeva Kalli hakevat jatkokautta eduskuntavaaleissa. Kristiina Salonen ei ole ehdolla. Häntä äänestäneistä käydään keväällä kovaa kisaa. Kuva: Janne Rantanen

Taloustutkimuksen alueellisen kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset olisivat saamassa vielä kolmannen kansanedustajan läpi Satakunnasta. Kokoomus olisi voittamassa toisen paikkansa takaisin, demarit menettämässä yhden kolmesta paikastaan. Keskusta pitäisi yhden paikkansa, vasemmistoliitto menettäisi ainoansa (LS 28.2.).

Vedonlyöntifirma Betssonin kertoimien mukaan Satakunnasta valitaan lähes varmasti Matias Marttinen (kok.), Eeva Kalli (kesk.), Krista Kiuru (sd.) ja Laura Huhtasaari (ps.).

Melko varmoina pelifirma pitää Raisa Rantaa (vas.), Anne Holmlundia (kok.) ja Heidi Viljasta (sd.). Viimeinen paikka menisi Jari Koskelalle (ps.). Lähimpänä kärkkyy Petri Huru (ps.).

Gallupit eivät äänestä. Vain niillä äänillä on merkitystä, jotka oikeasti annetaan.

Tarkkaavainen lukija pani merkille, että edellä kuvatuissa gallup-luvuissa ja vetokertoimissa oli yksi merkittävä ero. Toisen mukaan vasemmistoliitto pitää yhden paikkansa, toisen mukaan ei.

Tämä on vaalien lopputuloksen kannalta hyvin tärkeä pointti.

Istuvat kansanedustajat Marttinen, Kalli, Kiuru ja Huhtasaari ovat varmasti vahvoilla. Heidän valintansa on todennäköistä – mutta neljälle muulle paikalle on useita potentiaalisia vaihtoehtoja.

Kaikissa vaalipiireissä on sama tilanne. Eniten ääniä saavat on yleensä melko helppo ennustaa.

Viimeiset paikat sen sijaan voivat jakautua puolueiden kesken monella tavalla.

Ja puolueiden sisällä niille paikoille on vielä enemmän ottajia. Yllätyksiäkin nähdään joka vaaleissa.

Prosentit eivät ratkaise, vaan paikat. Media seuraa enimmäkseen pääministerikisaa. Uusimman Ylen kyselyn mukaan ykköseksi voivat tulla Petteri Orpo (kok.), Sanna Marin (sd.) ja Riikka Purra (ps.).

Hyvä on muistaa, etteivät prosentit käänny suoraan paikoiksi. Edellä kerrotulla tavalla suurin valtakunnallinen äänimäärä ei välttämättä varmista vaalivoittoa.

Niin voi käydä, jos niitä viimeisiä paikkoja ratkeaa eri vaalipiireissä samaan suuntaan.

Suosittelemme äänestämään, jos kiinnostaa, mihin suuntaan Suomea neljä seuraavaa vuotta viedään.