Viinin ystävillä vaikeaako?

Turun Sanomien uutistoimituksen osastopäällikkö Anne Savolainen kertoi kolumnissaan 17.6.2020 henkilökohtaisesti kokemistaan vaikeuksista viinien ostamisessa. Viinit joutuu ostamaan tietämättä, miltä viini maistuu. Kolumnisti oli löytänyt viinituvasta juuri sopivan hänelle maistuvan viinin, mutta sitä ei sieltä saanut myydä ulos.

Alkosta taas ei löytynyt vastaavaa juuri siitä liikkeestä, mutta Turun keskustan Alkosta löytyisi. Kirjoittajaa harmittaa myös se, että 90 % kansasta joutuu kärsimään 10 % ongelmista. Suomalaisista 10 % on enemmän tai vähemmän riippuvaisia alkoholista. Sekin harmitti, että Alko päättää, missä asioi ihmisiä, joiden maku on tietynlainen.

Sivistysmaassa, vieläpä hyvinvointivaltioksi kutsutussa Suomessamme on lukuisia asioita, joissa 90 % kansasta maksaa 10 % ongelmista. Niin kuuluukin olla.

Emmehän halua USA:n mallia, jossa sen 10 prosentin ongelmia ei ole niin tarvis hoitaakaan. Tai itäisten naapuriemme mallia, jossa mahdolliset ongelmalliset vaikenevat tai vaiennetaan, aina Kiinaan asti. Esimerkiksi sairaanhoitokustannuksistamme valtaosa kuluu 10 % hoitoon.

Alko ei päätä, missä asioi ihmisiä, joiden maku on tietynlainen. Kyllä Alko tilastoistaan tietenkin näkee, mikä milläkin alueella menee kaupaksi. Aivan samoin kuin muillakin kaupan aloilla. Saattaa olla, että osastopäällikkö Savolainen on unohtanut, että viinien vapauttaminen päivittäistavarakauppoihin ja ravintolasta ulosmyyntiin romuttaisi suomalaiselle kansanterveydelle ja hyvinvoinnille tärkeän Alkon monopolin, jonka turvin maamme hallitus ja eduskunta niin halutessaan pystyy pitämään alkoholin kulutuksen jonkinlaisissa kohtuuden rajoissa.

Alko on pätevästi osoittanut olevansa vastuullinen toimija. Sen monopolia ei saa murtaa! Kustakin myymälästä löytyy niin asiakkaiden toivomia kuin eniten kysyttyjä tuotteita yhtiön 10 000 tuotteen valikoimasta. Luotan myös siihen, että Alkon hyvin koulutetut asiantuntevat myyjät osaavat riittävästi neuvoa myös viinien ominaisuuksien ja makujen suhteen vaativaakin asiakasta.

Martti Vastamäki
professori, puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry