Viisi kertaa viikossa tömähtää

Porissa ja Raumalla kolaroidaan kauriiden kanssa usein, jopa viitenä päivänä viikossa. Valkohäntäpeura- ja metsäkaurisonnettomuuksien määrä kasvoi Satakunnassa viime vuonna edellisvuodesta lähes 22 prosenttia. Tuhoisaa jälkeä tekevät hirvikolarit ovat puolestaan laskussa kannan vähenemisen myötä.

Suurin riski hirvieläintörmäykseen on juuri nyt, kun illat pimenevät, ajokelit huononevat ja metsästysaika saavat eläimet liikkeelle.

Pori ja Rauma ovat viime vuoden valtakunnallisessa metsäkauriskolaritilastossa sijoilla 2. ja 9. Porissa kauriiden kanssa kolaroitiin 164 ja Raumalla 98 kertaa. Tiedot käyvät ilmi LähiTapiola Länsi-Suomen tilastoista.

Satakunnassa hirvikolarien määrä laski edellisvuodesta noin 15 prosenttia. Muiden hirvieläinonnettomuuksien määrä puolestaan kasvoi rajusti edellisvuoteen verrattuna.

Erityisen ongelmallinen on lähellä ihmisasutusta viihtyvä metsäkauris, joka on sopeutunut erinomaisesti läntisen Suomen maastoon.

Metsäkauris menestyy lähellä ihmisasutusta ja niihin saattaa törmätä myös kaupunkien keskustoissa.

Koko Suomessa sattui vuonna 2020 yli 1 500 hirvionnettomuutta riistanhoitoyhdistysten suurriistavirka-aputoiminnan tilastojen mukaan.

Kuolemaan johtaneita hirvionnettomuuksia on viime vuosina tapahtunut kolme tai vähemmän.

Jokainen kuljettaja voi itse pienentää riskiä omalla ajokäyttäytymisellään. Erityisesti aamu- ja iltahämärässä tulisi olla normaaliakin tarkkaavaisempi. Ajonopeutta kannattaa myös pudottaa erityisesti hirvivaara-alueilla.

Varsinainen hirven metsästysaika alkaa Satakunnassa tulevana lauantaina.

Alkavalla metsästyskaudella on käytössä 41 631 hirven pyyntilupaa. Satakuntaan lupia on myönnetty 2 631 hirvelle, 14 487 valkohäntäpeuralle ja 79 kuusipeuralle.

Hirvieläinkannan hoito on liikenneturvan kannalta äärettömän tärkeää ja tulevaisuudessa onkin syytä pohtia, miten se järjestetään kannan kasvaessa. Löytyykö esimerkiksi pyyntiluville lunastajia, kun metsästäjien määrä vähenee samaan aikaan.