Viisumien rajoittamista ei ohjaa viha

Valentina Schnider kirjoitti keskustelun venäläisten turistiviisumeista olevan täynnä vihaa (LS 25.8.).

Suomessa vallitsee melkoisen suuri yksimielisyys siitä, että ei voi olla oikein, että venäläiset turistit liikkuvat Suomessa ja Suomen kautta muualle ihan kuin mitään brutaalia Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa ei olisikaan. Siksi venäläisiä ei haluta nähdä täällä vapaassa maailmassa.

Viisumien rajoittamisella ja muillakin pakoitteilla on selkeä tavoite, jota ei ohjaa viha venäläisiä vastaan vaan huoli eurooppalaisesta turvallisuudesta.

Kaikilla näillä toimenpiteillä pyritään saamaan riittävää tyytymättömyyttä Venäjän nykyhallintoa kohtaan, jotta maa alkaa hajoamaan sisältä päin. Kuinka kauan tämä prosessi vie, sitä on mahdotonta arvioida.

Valentina Schnider kirjoitti, että Venäjä ei katoa naapuristamme, vaikka kuinka sitä toivomme. Reilut 30 vuotta sitten uskottiin myös, että Neuvostoliitto on ikuinen, se tulee aina olemaan naapurimme.

Geopoliittinen fakta on, että itäpuolellamme ei tule koskaan olemaan tyhjää aluetta kartalla.

Toivottavasti pakoitepolitiikalla saadaan aikaan prosessi, jossa sisäinen tyytymättömyys kaataa nykyhallinnon ja syntyy vastaavanlainen disintegraatioprosessi kuin noin 30 vuotta sitten Neuvostoliiton hajotessa.

Toivottavasti tämän prosessin seurauksena syntyy joukko pienempiä valtioita, joihin syntyy demokraattinen, oikeusvaltioperiaatteita kunnioittava yhteiskuntajärjestys.

Utopiaa? Ehkä, mutta tämä on turistiviisumien epäämisen ja muunkin pakoitepolitiikan takana, ei viha.

Timo Merikallio

Suomen kansalainen