Viljo ja Karin äänestävät, Eila ja Pentti ehkä eivät

Perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue, kertoi Helsingin Sanomien teettämä mielipidemittaus.

Perussuomalaisia äänestäisi nyt 21,5 prosenttia suomalaisista, päähallituspuolue SDP:tä 20,5 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Kyselystä vastaavan Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela arvioi, että paheneva koronatilanne on ehkä heikentänyt demarien suosiota. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on henkilöitynyt koronataistelun johtajana.

Nurmelan mielestä perussuomalaiset ovat onnistuneet välttämään kohuja. ”Voi olla, että moni ajattelee sen olevan nyt salonkikelpoisempi puolue kuin vielä vähän aikaa sitten”, Nurmela sanoi Hesarin jutussa.

Perussuomalaiset vaikuttaa onnistuneen oppositiopolitiikassa paremmin kuin kokoomus, jolle HS-gallup näytti 16 prosentin kannatusta. Yhtä alhaalla kokoomuksen kannatus oli viimeksi vuonna 1995.

Helsingin Sanomien kommentissa maalailtiin, miten tuolloin SYP ja KOP yhdistyivät Meritaksi (nykyinen Nordea), Altavista oli netin suosituin hakukone ja Petteri Orpo Turun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri.

Gallupit ovat vasta gallupeja, tapaavat kuitata varsinkin ne, joille kyselyt ennakoivat heikkoa vaalimenestystä.

Kyselyssä kerrottu kannatus ei nosta ketään maan pääministeriksi tai kunnanhallituksen puheenjohtajaksi. Vaaleissa vasta äänet ynnätään.

Ketkä käyvät vaaliuurnille? Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia äänestysikäisistä aikoo varmasti äänestää kevään kuntavaaleissa.

Varmimmin äänestää ”Karin”, kokoomusta kannattava akavalainen pääkaupunkiseudulta. Toinen varma osallistuja on ”Viljo”, vasemmistoliitolle äänensä antava eläkeläinen Uudeltamaalta.

Vähiten äänestäminen kiinnostaa pelkän peruskoulun käynyttä Itä-Suomessa asuvaa ”Eilaa” ja 24-vuotiasta pohjoissuomalaista opiskelijaa ”Penttiä”. Kaksin mukaan heidän äänensä menisi, ehkä, perussuomalaisille.