Vilkahtiko vilkku jo?

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on ladattu jo yli kaksi miljoonaa kertaa. Kahden miljoonan latauksen raja meni rikki kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Koronavilkku tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.

Suomalaiset ovat siis tässäkin asiassa olleet varsin kuuliaisia, vaikka aluksi moni epäili muun muassa sovelluksen luotettavuutta ja toimivuutta.

Tähän mennessä tartunnastaan on sovellukseen ilmoittanut 218 henkilöä.

Tartunnasta ilmoitetaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöinen avauskoodi, jonka sovelluksen käyttäjä saa jäljitystyötä tekevältä terveydenhuollon ammattilaiselta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Kukaan ei voi siis tehdä sovelluksen avulla kiusaa tai suoranaista vahinkoa kanssaihmisille.

Kun Koronavilkku päästää merkkiäänen, kannattaa se siis aina ottaa tosissaan.

Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) sai viime viikolla tiedon altistumisestaan Koronavilkku-sovelluksen kautta.

Tilastot kuitenkin kertovat, etteivät kaikki tartunnan saaneet ole avauskoodia vilkkuun syöttäneet. Sen on tehnyt vasta noin 30 prosenttia kaikista syyskuussa tartunnan saaneista henkilöistä.

Moni pohtii varmasti edelleen, uskaltaako sovellukseen tiedon laittaa. Pelko henkilöllisyyden paljastumista ja siitä seuraavasta häpeästä saa monet miettimään asiaa pitkään.

Yhdenkään ihmisen henkilötiedot eivät tule sovelluksen avulla näkyviin. Siihen voi jokainen luottaa.

Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovellus tuottaa sitä enemmän hyötyä, mitä useampi sen lataa.

Suomi on päässyt Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.

Meillä kaikilla on nyt aito mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa.

Tämän lisäksi meidän on muistettava edelleen ehkäistä koronaviruksen leviämistä huolehtimalla muun muassa hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien suosituksen mukaisesta käytöstä myös täällä Rauman seudulla.