Viva la Rauma!

Tänään keväisenä lauantaina vietetään kaupunkimme syntymäpäivää. Mittariin on kertynyt jo varsin kunnioitettavat 579 vuotta. Ensi vuonna juhlitaan tasavuosisynttäreitä, ja toivottavasti korona on silloin enää ikävä muisto.

Vanha Rauma, Lukko, telakka, pitsi, satama, oma kieli ja metsäteollisuus, muun muassa näistä Rauma tunnetaan myös kaupunkimme rajojen ulkopuolella.

Rauma on myös palkittu valtakunnallisilla tunnustuksilla. Kaupunkimme valittiin vuoden kaupunkikeskustaksi vuonna 2009 ja vuoden pyöräilykunnaksi vuonna 2010.

Rauma on Suomen neljänneksi vanhin kaupunki. Raumalaisilla on ollut näppinsä pelissä myös Helsingin perustamisessa. 1550-luvulla täältä lähti Kustaa Vaasan määräyksestä porvareita synnyttämään Helsinkiä.

Osa porvaristosta jäi kuitenkin määräyksestä huolimatta sitkeästi Raumalle. Näitä uppiniskaisia raumalaisia jahdattiin vuosia, ja uhkailtiin sakoilla, jopa kuolemantuomiolla.

Tilanne rauhoittui vasta 1557, jolloin porvaristo sai luvan palata takaisin Raumalle. Raumalainen on aina halunnut palata takaisin kotiin.

Raumalaisuus asuu meissä tiukasti. Meillä on oma kieli ja vahva identiteetti. Olemme omistamme ylpeitä.

Koronavuosi on ollut raskas myös Raumalla. Siitä huolimatta kaupunkimme on mennyt eteenpäin. Emme ole halvaantuneet edes pandemian edessä.

Vuoteen on mahtunut paljon hyvää. Kaupunkia kehitetään monella sektorilla, laivanrakennusteollisuus elää uuden tulemisen myötäaallossa, maailman suurin saha on valmistumassa ja Rauman Lukko metsästää tosissaan historiansa toista SM-kultaa, ensimmäistä liiga-sellaista.

Vaikka paljon on tehty oikein, ei vieläkään ole aika heittäytyä laakereille lepäämään. Uusi kaupunkikehitysjohtaja on aloittanut työnsä, ja luvassa on varmasti uusia avauksia monella saralla.

Uutta kaupunginjohtajaa lähdetään myös etsimään vielä ennen kesää.

Rauma ei ole enää vain pieni uinuva kalastajakylä. Olemme dynaaminen, eteenpäin suuntaava ihmisen kokoinen kaupunki.

Merellisin teemoin voidaankin todeta, että ainakaan tällä hetkellä horisontissa ei suurempia myrskypilviä näy.

Friski myättuult siis tästäkin eteenpäin!