Voidaanko sudenkuopat sotessa välttää?

Olenko vain hyväntahtoinen ”hölmö” ja uskon, että sote-uudistuksessa kaikki menee hyvin? Vai pitäisikö nyt avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikana nostaa esiin karikot, joihin uudistus on vaarassa törmäillä?

Uudistuksen tärkeät tavoitteet ovat tiedossa. Parannetaan lähipalveluita, sopeutetaan erikoissairaanhoidon kapasiteetti todellisen tarpeen tasolle. Lopetetaan asiakkaan nöyryyttävä pompotus luukulta toiselle. Lääkäri ottaa asiakkaan vastaa ja hoito alkaa heti.

Ensimmäisenä sudenkuoppana pidän sote-uudistuksen valtavaa laajuutta. Edellisessä yrityksessä koko Satakunnan sote olisi muodostanut yhden liikelaitoksen, jossa toimisi 10 000 työntekijää ja liikelaitosta johdettaisiin Porista.

Toivon, että tällä kertaa valmisteleva virkamieselin Vate päätyisi jakamaan maakunnan ainakin neljään vastuualueeseen seutukunnittain Poriin, Raumaan, Pohjois-Satakuntaan ja Huittisten seutuun. Liikelaitoksen muuttaisin yhtiömuotoiseksi.

Toisena johtamishaasteena pidän nykyisen sairaanhoitopiirin sulauttamista hyvinvointialueen hallintaan. Sairaanhoitopiirit Suomessa ovat tottuneet vapaaseen rahankäyttöön ja jatkuvaan laajentumiseen. Sairaanhoitopiirejä johtavat todellisuudessa mittavat konsulttiryhmät, joille jatkuvat lisäinvestoinnit ovat elinehto.

Konsultteja en arvostele, he ovat osaavia ja sopivan röyhkeitä. Vika on poliitikkojen selkärangattomuudessa ja piirien löperössä johtamisessa.

Kolmantena ja lopulta määräävänä haasteena on verorahojen riittävyys. Nyt jo tiedämme, että kokonaiskustannukset tulevat nousemaan nykyisestä tasosta.

Ne nousevat monesta syystä. Rakennetaan uusi hallinto ja esikunta. Tarvitaan yhteensopiva potilastietojärjestelmä, toimivat tietoliikenneyhteydet koko organisaation hallitsemiseksi. Tietotekniikka maksaa valtavasti ja sitä pitää oppia käyttämään.

Palkkojen harmonisointi tuo kymmenien miljoonien lisäkustannukset. Nämä lisäkustannukset tiedetään, mutta vielä ei ole parannettu luvattuja lähipalveluja. Usein käy niin, että paremmat palvelut vaativat myös lisää rahaa.

Rohkenen esittää tulevalle hyvinvointialueen johdolle uudistusten porrastamista muutamalle vuodelle. Aloittaisin vaativan uudistustyön ikäihmisten palveluista ja hoivasta. Todelliset uudistukset kuntien tekemänä ovat olleet pysähdyksissä ja on voitu vedota, että sote-uudistus tulee. Ikäihmisiltä loppuu odotusaika. Asiakas, ihminen ei tällä kertaa saa unohtua!

Jukka Tuori

maakuntaneuvos, aluevaaliehdokas (kok.)