Volvon ilmoitus saanee seuraajia

Kiinalaisomistukseen siirtynyt Ruotsin ylpeys Volvo tiedotti tällä viikolla, että se pyrkii eroon polttomoottoreista autoissaan. Vieläpä pikaisella aikataululla. Vuosina 2019–2021 Volvo aikoo lanseerata viisi uutta automallia, joissa kaikissa on sähkömoottori.

Pelkkää polttomoottoria käyttävät autot Volvo poistaa asteittain valikoimasta. Volvo ilmoittaa tavoitteekseen myydä vuoteen 2025 mennessä miljoona sähkökäyttöistä autoa. Näistä tosin suurin osa lienee hybridejä, joissa on siis edelleen tukena polttomoottori.

Volvon näyttävä U-käännös johtuu kasvavasta kuluttajapaineesta. Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson myönsi, että Göteborgin pääkonttorissa suhtauduttiin sähkömoottoreihin epäilevästi. Nyt tekniikka on kehittynyt ja akut halventuneet.

Kun yhä useampi asiakas haluaa sähköistetyn auton, Volvo tarttui tilaisuuteen. Se näki mahdollisuuden brändimarkkinointiin. Tämä ilmoitus merkitsee pelkällä polttomoottorilla kulkevien autojen tarinan loppua, julisti pääjohtaja Samuelsson.

Tarinan loppu ei oikeasti vielä edes häämötä. Sähkö- ja hybridiautoja on Suomen liikenteessä vasta reilut 20 000, kun henkilöautoja on kaikkiaan pitkästi yli kolme miljoonaa. Ja kun autoilla ajetaan noin 20 vuotta, uusiutuu autokanta hitaasti.

Sähköautojen yleistymistä hidastaa akkujen lataamisen vaikeus. Menee pitkään ennen kuin palvelu pelaa yhtä vaivattomasti ja luotettavasti kuin bensa- ja dieselmoottoreilla.

Suunta näyttää silti selvältä. Volvon ilmoitus saa varmasti seuraajia. Tai itse asiassa monet muut autovalmistajat ovat tehneet samanlaisia siirtoja jo aikaisemmin. Volvon ilmoitus on vain raflaavin.

Esimerkiksi paikallisesti merkittävin autonvalmistaja, Daimler, rakentaa suurta akkutehdasta Saksaan. Pääjohtaja Dieter Zetschen mukaan vuoteen 2022 mennessä Mercedes-Benzillä on sarjavalmistuksessa toistakymmentä täyssähköistä henkilöautoa – ja hybridit päälle.

Daimlerin sopimusvalmistaja Valmet Automotive on kiinni tässä sähköistyvässä tulevaisuudessa.

”Muut autovalmistajat ovat tehneet samanlaisia siirtoja jo aikaisemmin.”