Yhteiset rantamme

Kuva: Esa Urhonen

Rauman yleiskaavaluonnos on asetettu nähtäville. Siinä määritellään yleispiirteisesti kaupungin maankäytön linjauksia noin kymmenen vuoden päähän, vuoteen 2025. Kaavassa osoitetaan alueita asumiselle, teollisuudelle ja liikenteelle, mutta myös viher- ja virkistysalueita.

Viher- ja virkistysalueiden riittävyys usein herättää keskustelua.

Raumalla on tilanne, josta monessa muussa kunnassa voidaan vain unelmoida. Meillä on kaupungin mailla kohtuuetäisyydellä keskustasta laajat merkityt retkeilyreitit tulentekopaikkoineen ja laavuineen, on rakentamattomia rantoja ja ainutlaatuista luontoa, virkistystä mielelle ja iloa silmälle.

Yksi pieni muttahan tässä on. Alueet sijaitsevat Selkämeren kansallispuiston kainalossa, Rauman pohjoisessa saaristossa.

Nurmes ja Reksaari ovat tuttuja paikkoja veneilijöille, mutta maakravuille jokseenkin tuntemattomia. Tasokasta retkeilyaluetta meillä on paljon, enää pitää ratkaista, miten se olisi nykyistä paremmin keskivertokaupunkilaisen saavutettavissa. Positiivinen ongelma.

Joitakin vuosia sitten yleiskaavan rakennemalleissa esitettiin saarien liittämistä tiiviimmin mantereeseen, ehkä jopa sillalla.

Sittenpä todella olisivat jokamiehen saavutettavissa, kun Nurmekseen voisi hurauttaa kevyenliikenteenväylää polkupyörällä iltalenkille.

Saadusta palautteesta voi päätellä, ettei asia ole suinkaan ongelmaton.

Esitetyn reitin varrella on yksityisiä maita ja luonnonsuojelualueita, joita olisi vaikea kiertääkään. Jos saariston käyttäjät lisääntyisivät, osaisivatko käyttäytyä niin, että alueen herkkä luonto sitä kestäisi? Aikamoisen sillankin saisi Puuvallinsunttiin pykätä, jottei se häiritsisi veneilijöitä.

Ongelmien vuoksi itse ajatusta, paratiisisaarten sujuvampaa avaamista kaupunkilaisten käyttöön, ei pidä upottaa Selkämeren syvänteisiin. Pitää etsiä ratkaisuja.

Onhan niitä etsittykin. Kapeiden salmien yli saarille pääsee vaikka soutuveneellä.

Alueella on muutama kaupungin lainavene käytössä. Ensin katsot soutuveneen varaustilanteen netistä, varaat Pyyrmannista veneen käyttöösi, retkipäivän koittaessa haet kaupungintalolta virka-aikana panttia vastaan avaimen, lähdet avaimen kanssa etsimään venettä, teet retkesi, palautat avaimen jälleen virka-aikana kaupungintalolle ja saat panttisi ja seuraava retkeläinen voi käydä matkaan. Minusta kuulostaa niin mutkikkaalle, että urhoollisuusmitalin ansaitsivat kaikki ne 14 kansalaista, jotka viime kesänä ovat soutuveneen näin varanneet.

Tarkoitus on kaunis, muttei mikään massaliikuttaja.

Vesibussin toimivuutta kokeillaan jälleen tänä kesänä retkeilysaarten reitillä. Nyt uutuutena ovat pysäkit sekä Nurmeksessa, että Reksaaressa. Toivottavasti kuntalaiset nyt löytävät reitin melko hintavista lipuista huolimatta. Viimeksi, kun vesibussiliikennettä oli, tuolloin vain Reksaareen, käyttäjiä oli kourallinen per vuoro ja jokaista ostettua lippua kohti veronmaksajien tuki nousi viidenkympin luokkaan. Niin se ei voi toimia.

Alkanut kesä on hyvä hetki hankkiutua, tavalla tai toisella, noille alueille ja miettiä, miten yhteisiä rantojamme tulevaisuudessa kuuluisi käyttää.

Kesäkuun loppuun saakka on aikaa sanoa oma mielipide Rauman yleiskaavasta 2025, niin viher- ja virkistysalueista, kuin muistakin varauksista tai varauksen puutteista.

”Tasokasta retkeilyaluetta meillä on paljon.”

Kirjoittaja on Rauman kaupunginhallituksen jäsen ja lypsykarjatilan emäntä Lapin Kuolimaalta.