Yhteiskäyttö Karin vahvuus ja haaste

Suunnitelmat Karin kentän suuresta toimintakeskuksesta ovat alkaneet hahmottua. Kampuksella on muoto ja malli ja eri toiminnoilla paikat katsottuina.

Alustavien pohjapiirustusten perusteella pääsuunnittelija Verstas Arkkitehdit Oy on onnistumisen tiellä.

Tehokasta ja toimivaa, mutta samaan aikaan Rauman näköistä ja kokoista on tekeillä.

Kampuksen idea nojaa saman katon synergiaan ja tilojen yhteiskäyttöön. Raumalaisittain uutta on sekin, että kaikilla tiloilla on yhteinen suuri aula, joka toimii talon sykkivänä sydämenä.

Parhaimmillaan se tuo ihmiset yhteen ja antaa areenan monenlaisille kohtaamisille ja monenlaiselle tekemiselle.

Erityisen hienoa on, että nuoriso on huomioitu tuomalla nuorisotila paraatipaikalle suoraan talon sydämen ääreen.

Kaikilla toimijoilla on toki omiakin tilojaan, mutta yhteiskäyttö on kantava ajatus. Julkisten varojen käytön kannalta idea on mitä kannatettavin.

Tilat ovat käytössä limittäin ja lomittain ja niiden käyttöasteesta tulee korkea.

Ylläpitokustannuksia säästyy, kun esimerkiksi liikuntahallia käyttää koulu päivisin ja liikuntaseurat iltaisin.

Kansalaisopiston kanssa sama juttu. Erillisiä linnakkeita ei ole tarvetta – eikä oikeastaan edes mahdollista – nyt pystyttää.

Yhteisen kampuksen idea on Raumalla uusi, joten siinä tulee olemaan myös opeteltavaa. Pelisääntöjä pitää luoda ja reviiriajattelusta luopua.

Toimintakulttuuri, jossa kaikki pelaavat samaan maaliin, on kova haaste. Parhaimmillaan hyvä meininki säteilee lisää myönteistä ympärilleen ja luo osaltaan positiivista Rauma-kuvaa.

Kampukselle tulee upeat puitteet ja hieno yhteisaula, jota myös sydäntilaksi kutsutaan. Aidosti paikan sydän sykkii kuitenkin vasta käyttäjiensä yhteispelin myötä.

”Erillisiä linnakkeita ei ole tarvetta pystyttää.”