YK on arvostellut Suomen lainsäädäntöä

Maailma muuttuu koko ajan globaalimmaksi paikaksi elää ja olla. Viime aikoina ylikansallisesti paljon puhetta aiheuttanut asia on ollut uskonnollisten kirjojen (koraanit) polttamiset Tanskassa ja Ruotsissa.

Suomi on yksi viimeisiä Euroopan maita, joissa laki kieltää jumalanpilkan, sen vuoksi Suomessa ei (ilmeisesti) kukaan ole toteuttanut mitään vastaavaa, kuin em. maissa, vuosikymmeniin, jos koskaan?

"YK:n ihmisoikeuskomitea on useasti vaatinut Suomea poistamaan uskonrauhan rikkomisen lakipykälän, koska se rajoittaa sananvapautta." uutisoitiin kaksi vuotta sitten.

Ruotsin osalta Koraanien polttaminen on ollut merkittävässä roolissa, esteenä, kun Ruotsin hakemus Naton jäseneksi on ollut käsittelyssä. Turkki on voimakkaasti arvostellut ruotsalaista sananvapautta.

Ihmiset liikkuvat nykyään kaikkialla. Tieto, luulot, kuten myös uutiset, kulkevat nopeasti maasta ja paikasta toiseen. YK:ssa onkin alettu pohtia uskonrauhan ja sananvapauden oikeaa suhdetta.

Näyttääkin siltä, että tulevaisuudessa Suomen lainsäädännön kaltaisia uskonnonvapauslakeja tullaan säätämään moniin maihin, ehkä jo melko pian Ruotsiin, sekä Tanskaan. Mitä siitä seuraa?

Juhani Vehmaskangas