Yksikin tapaus liikaa

Koulut alkoivat monella lapsella jälleen eilen myös täällä Rauman seudulla. Koulujen alku näkyy myös liikenteessä, jonne on tullut kesän jälkeen entistä enemmän myös pieniä kulkijoita.

Autoilijoiden tulisikin jälleen muistuttaa itseään siitä, että suojatie on monelle koululaiselle vaarallisin kohta.

Pieni kulkija ei välttämättä huomaa katsoa ympärilleen niin tarkkaavaisesti kuin jo vähän kokeneempi liikkuja. Tien ylitys on lapsen näkökulmasta aina haastavampaa kuin aikuisen.

Autoilijan velvollisuudet ovat suojatien kohdalla yksiselitteiset: kuljettajan on annettava tietä suojatielle tulevalle kävelijälle. Tämä unohtuu valitettavan monelta kuskilta.

Vuosina 2016–2020 jalankulkijan kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui suojatiellä yhteensä 27.

Ihmisten käyttäytyminen liikenteessä on yhä merkittävä syy liikenneonnettomuuksien takana, mutta turvallisilla liikennejärjestelyillä voidaan vähentää vaaranpaikkoja.

Liikenneturvan kyselyssä vain neljä prosenttia kuljettajista koki, että he huomioivat lapset liikenteessä aina hyvin. Tarkkaavaisuutta parantaisi 58 prosenttia kuljettajista ja tien annossa suojatiellä skarppaisi 13 prosenttia kuljettajista. Hyvää tässä on se, että ongelma on tiedostettu.

Nyt pohdinnat pitäisi saada siirrettyä myös käytäntöön.

Nopeusrajoitusten noudattaminen, liikennevalojen kunnioittaminen ja keskittyminen liikenteeseen eikä esimerkiksi kännykkään ovat yksinkertaisia tekoja, joilla jokainen meistä voi osaltaan lisätä suojateiden turvallisuutta.

Auto on myös maltettava pysäyttää kokonaisuudessaan ennen suojatietä tienylityksen ajaksi eikä hivuttaa sitä pikku hiljaa eteenpäin.

Vanhemmat ja koulut tukevat lasten turvallista liikkumista kasvatuksen ja valistuksen keinoin ja aikuiset tielläliikkujat erityisesti ratin takana turvaavat arjen liikkumista noudattamalla liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Kunnissa voidaan puolestaan tehdä ratkaisuja sen puolesta, että liikenneympäristö olisi mahdollisimman riskitön myös sen pienimmille käyttäjille.

Yksikin liikenteessä loukkaantunut lapsi on liikaa.