Yksinautoilun sijaan kimppakyytejä

Kuva: Juha Sinisalo

Arjen liikkumisvalinnoilla voi vaikuttaa paljon omaan taloudelliseen tilanteeseen ja osallistua samalla valtakunnallisiin energiansäästötalkoisiin.

Esimerkiksi kävely ja pyöräily ovat paitsi edullisempia vaihtoehtoja kuin autoilu, myös ympäristöystävällisiä liikkumisvaihtoehtoja, joita suosimalla voi vähentää polttoaineiden kulutusta.

Tällä viikolla vietetään Liikkujan viikkoa. Tämä yhteiseurooppalainen viikko haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja kestävän liikkumisen tuomia säästöjä.

Viikko päättyy jo perinteeksi muodostuneeseen Auton vapaapäivään torstaina.

Suomessa liikutaan edelleen selvästi eniten henkilöautolla, myös muutaman kilometrin matkoja. Osan yksin omalla autolla tehdyistä matkoista pystyy etenkin kaupungeissa helposti korvaamaan kestävillä kulkumuodoilla. Toki se vaatii jonkin verran etukäteissuunnittelua.

Huomioon pitää ottaa myös se, ettei jokaisessa kaupungissa ja kunnassa ole kattavaa joukkoliikenneverkostoa.

Jos ja kun on tarpeen käyttää omaa autoa, on hyvä muistaa taloudellisen ajamisen perusteet. Pelkästään kaasujalkaa keventämällä voi säästää pitkän pennin polttoainekuluissa.

Lisäksi on hyvä muistaa tarkistaa muun muassa auton rengaspaineet sekä lämmityksen ja ilmastoinnin asetukset, sillä niillä molemmilla on vaikutusta polttoaineen kokonaiskulutukseen.

Suomessa yhdessä autossa matkustaa keskimäärin vain 1,5 ihmistä. Kimppakyytejä hyödyntämällä saa kaikki istuinpaikat käyttöön ja sitä kautta polttoainekulut jaettua useamman ihmisen kesken.

Kimppakyydit toimivat myös keskustojen ulkopuolella. Pitkien matkojen olosuhteissa esimerkiksi kauppamatkan jakaminen naapureiden kesken on järkevää.

Pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa ei kannata unohtaa kävelyn suomia mahdollisuuksia. Arkikävely varsinkin lyhyillä matkoilla on halpa, helppo, ekologinen ja terveellinen liikkumistapa, kuljetaanpa sitten töihin, harrastuksiin tai kauppareissulle.