Yksityismetsät vihreiden ja hallituksen rusikoinnissa

Kirjoittajan mukaan vanhat metsät sitovat huonosti hiilidioksidia.
Kirjoittajan mukaan vanhat metsät sitovat huonosti hiilidioksidia. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Hallitusohjelman toteutus etenee. Energiaturpeen tuotanto lopetettiin ja EU:ssa on loppusuoralla valmistelu, jolla kielletään myös turve kuivikkeena, kasvualustana ja filtteriraaka-aineena. Valmistelusta on epärehellistä syyttää vain EU:ta.

Syylliset ovat kotoperäisiä vihreitä virkamiehiä ja parlamentaarikoita Ville Niinistön johdolla. Onko toiminta Suomen kannalta lobbaamista vai myyrän työtä? Turpeen toinen ”näytös” on pian esillä, mielestäni se tulee olemaan suuri virhe!

Suomen metsät ovat nyt hallituksen työpöydällä jälleen. Metsien kohdalla piti muuttaa perustetta, kun ne ovatkin maapallon parhaat kasvihuonekaasujen sitojat, tehokkaan kasvunsa vuoksi. Nopeasti keksittiin taas uusi iskusana luontokato. Se ei liity mitenkään ilmaston lämpenemiseen, vaan löydettiin toinen syy metsätalouteen puutumiseen.

Kysyn, onko mitään tieteellistä näyttöä Suomen metsissä tapahtuvasta luontokadosta? Hallituksen perimmäisenä tavoitteena on saada vapaat metsämme ympäristöviranomaisten valvontaan. Yksityisen omistusoikeuden murentaminen on tämän hallituksen ydintavoite!

Juuri nyt joulun alla 2021 ympäristöministeri Kari ilmoitti, että hänen tavoitteensa on suojella Suomen metsistä 30 prosenttia, se on noin 7 miljoonaa hehtaaria. Kaikki vanhat metsät suojellaan totaalisesti, sanoo Kari.

Ensinnäkin vanhat metsät sitovat vähän hiilidioksidia, koska niiden kasvu on lähes loppunut. Hiilinielu pienenisi voimakkaasti. Etelä-Suomen vanhat kuusikot olisivat laajasti tuhoutuneet kaarnakuoriaisten tuhojen vuoksi. Vanhat metsät näyttäisivät samoilta kuin nyt Keski-Euroopan kirjanpainajatoukan tappamat metsät.

Se mitä tapahtuisi Suomen taloudelle, työllisyydelle ja teollisuudelle, on mahdotonta edes arvioida? Vaikutukset olisivat valtavat joka tapauksessa. Marinin/Saarikon hallitus muistettaisiin satoja vuosia.

Ministeri Leppä puhuu hyvin nykyisen metsätalouden puolesta. Puheilla ei ole kuitenkaan mitään painoarvoa, hallitus jatkaa kylmän rauhallisesti ohjelmansa toteuttamista. Suomalaiset ihmiset ammatistaan tai poliittisesta taustastaan riippumatta pääkaupunkiseudun ulkopuolella ovat järkyttyneitä. Mitä tästä röyhkeydestä seuraa?

Nykyinen ympäristöministeri Kari puhuu vuolaasti uusista teknologioista, jotka valtaavat Suomen ja lisäävät ulkomaanvientiä. Mistä Kari oikein puhuu, esimerkiksi ei käy tuulivoima. Tuulimyllyt ja siihen liittyvä teknologia on 100-prosenttisesti tuontitavaraa.

Jukka Tuori

agronomi, MMM, maakuntaneuvos