Yliopiston filiaalit ovat nyt tappolistalla

Luulin, että rehtori Jukka Kola on ylpeä Rauman OKL:n arvokkaasta ja tuloksellisesta työstä.

Rehtori Jukka Kola noudattaa Turun Yliopiston saneeraustyössään inhimillistä periaatetta. Pidetään ystävät lähellä ja viholliset kaukana. Rauma on kaukana, kun katsoo Turusta. Kola aloittaa ”siivouksen” tietysti yliopistonsa filiaaleista.

Vaikka Rauman yli tuhannen oppilaan OKL ei ole syyllinen emoyliopistonsa talouden paisumiseen ja sijoitustoiminnan epäonnistumisiin, hakee yliopiston johto säästöjä juuri Rauman kampukselta.

Kolan uhkailu tarkoittaa lyhyellä, muutaman vuoden tähtäimellä sitä, että Rauman kaupunki joutuu rahoittamaan vuosittain Turun Yliopiston Rauman yksikön toimintaa.

Rauman kaupungin tuesta huolimatta on suuri vaara, että jo lähivuosina asia nostetaan uudestaan esille. Riippuu varmaan sitä miten avarakatseinen rehtori Kolan jälkeen Turun Yliopistoa luotsaa.

Kaikki me tiedämme, miten tärkeä opettajainkoulutus on juuri nyt Suomessa. Rauman OKL toimii hyvin. Siitä huolimatta rehtori Jukka Kola haluaa Rauman suuren yksikön lopettaa ja siirtää opetuksen Turkuun muka säästöjen nimissä.

Suomen ammattikorkeakouluilla on ohjesäännöissään opetustehtävän lisäksi alueellinen kehittämistehtävä. Osa yliopistoista toimii ammattikorkeakoulujen tapaa omien maakuntiensa kehitysveturina. Turun Yliopistolla tällaista tärkeää näkökulmaa ei ilmeisesti juuri nyt painoteta.

Rauma on Satakunnan selvästi elinvoimaisin kaupunki. Raumalla on monta vahvuutta, johon on yliopistokoulutus kuulunut tärkeänä osana. Rauma on oikea opiskelijakaupunki, joka koostuu ammatillisesta koulutuksesta, ammattikorkeakoulutuksesta ja Rauman OKL:n yli tuhannesta opettajaopiskelijasta.

Onkohan rehtori Kola tutustunut Rauman vahvuuksiin? Turulla olisi Raumasta oppimista esimerkiksi teollisuuspolitiikan, merenkulun ja matkailun aloilta.

Rauma on myös esimerkillinen omasta kulttuuristaan, josta valmistuvat opettajat saavat hyviä tartuntoja mukaansa, kun lähtevät opetustehtäviin ympäri Suomea. Raumalla on oma tunnelma, jota on haastavaa kuvata sanoilla. Politiikassa toimitaan sopuisasti, omat kansanedustajat Matias Marttinen ja Kristiina Salonen ovat ryhmiensä parhaimmistoa eduskunnassa.

Saneeraajat ovat Suomessa arvostettuja. He eivät mieti töidensä heijastusvaikutuksia. Kukaan ei osaa murehtia kokonaisuutta. Ihmetellään vain, miksi Suomi tyhjenee.

ps. Olen rehtori Jukka Kolan opiskelukaveri, samalta vuosikurssilta Helsingin Yliopistosta. Kaima on loistava yliopistomies. Maakuntamatkat häneltä ovat jääneet liian vähiin.

Jukka Tuori

MMM