Yritysmyönteisyys selvässä kasvussa

Valtakunnalliset yrittäjäpäivät alkavat tänään perjantaina Porissa. Toistatuhatta osallistujaa keräävä tapahtuma päättyy lauantai-illan gaalaan, jossa muun muassa jaetaan valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot.

Vuosi sitten valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon pokkasi mies Eurajoelta, Juuso Luodesmeri. Satakuntaan tuli silloin muitakin palkintoja.

Lehtemme alueella valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon ovat saaneet Eurajoen Romun lisäksi ainakin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Pintos, Raumaster, Biolan, Leo Laine ja Oras.

”Rauman seudulla on useita palkintokriteerit hyvin täyttäviä pieniä ja keskisuuria yrityksiä”, Satakunnan Yrittäjien eläköityvä toimitusjohtaja Markku Kivinen kehui (LS 4.9.).

Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä markkinoidaan Satakuntaa yrittäjyysmaakuntana. Kaikki maakunnan kunnat ovat Porissa esittelemässä palveluitaan.

Esimerkiksi Rauma innostui heti, eräitä muita sai vähän suostutella, Kivinen paljasti Länsi-Suomen haastattelussa.

Se, että kaikki lopulta mukaan lähtivät, kertoo yrittäjämyönteisyyden selvästä lisääntymisestä. Yhä paremmin ymmärretään, että seudun ja kuntien elinvoima on viime kädessä kiinni yritysten menestymisestä.

”Työn hedelmät näkyvät syksyn pk-yritysbarometrissä, jossa Satakunnan näkymät ovat maan parhaimmistoa”, kirjoittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kolumnissaan.

Satakunnassa on useita pitkien savupiippujen kaupunkeja ja kuntia. Osa vieläpä sellaisia, että suuria työllistäjiä on ollut käytännössä vain yksi.

Eikä sitä nähty kummoisena ongelmana. Tehtaat rakennuttivat asuntoja, päiväkoteja, terveysasemia, kouluja ja urheilukenttiä.

Maailma muuttui. Omistus karkasi kauemmaksi, joskus ulkomaille asti. Tai aika vain ajoi tehtaan ja sen bisneksen ohi.

Suurilla työllistäjillä ei enää aina ollutkaan halua tai mahdollisuuksia kantaa paikallista yhteiskuntavastuuta vanhaan malliin.

Nykyisin uusia työpaikkoja syntyy eniten pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Se näkyy Raumallakin, entisessä ”Repolan kaupungissa”.