5 hyödyllistä vinkkiä – näin suojaat autosi talvella

Artikkeli on kaupallinen yhteistyö Trodo.fi:n kanssa.

Pakkaset saapuvat poikkeuksetta joka vuosi. Suomen talvessa autoiluun liittyvät ongelmat ovat siis varmoja. Olipa sitten kyse moottorin rikkoutumisesta, jäätyneiden lukkojen takia ulos jäämisestä tai siitä ettet näe ulos autosta huurteen tai jään vuoksi, talvi voi olla haastavaa ja turhauttavaa aikaa olla auton omistaja.

Välttääksesi ongelmat ja potentiaaliset vaaratilanteet, voit suojata autosi talvisia olosuhteita vastaan. Kerromme 5 vinkkiä Trodo.fi-sivustolta, joiden avulla autosi pysyy toimintakuntoisena läpi talvikuukausien.

Pidä huolta tuulilasinpyyhkijöistä

Ainoa näkymä tielle on tuulilasin läpi. Siksi on ensiarvoisen tärkeää huolehtia näkyvyydestä. Älä yritä ajaa jos tuulilasi on jäässä tai huurteessa. Deicer-sumutteen avulla voit nopeasti sulattaa tuulilasiin ja pyyhkijöihin tarttuneen jään tai puhdistaa lasin jääkaapimella.

Tämän lisäksi sinun tulisi käyttää autoa tyhjäkäynnillä, jotta tuulilasi lämpenee ja pyyhkijänsulka sulaa jäästä.

Mikäli yrität käyttää tuulilasinpyyhkimiä ennen lasin puhdistamista, on todennäköistä että sulan kumireunus repeytyy ja sulat on kohta vaihdettava. Pyyhkijänsulka kannattaa vaihtaa vuosittain ennen talven saapumista, jotta se varmasti toimii asianmukaisesti.

Tarkista käsijarru

Auton alustaan saattaa kertyä jäätä tai lunta talviajossa, mikä voi haitata käsijarruvaijerin toimintaa. Ruoste voi puolestaan estää sen toiminnan kokonaan.

Käytä käsijarrua ennen jokaista ajomatkaa varmistaaksesi, että sen lukitus ja vapautus toimivat oikein.

Yleinen virhe talvella, mikäli käsijarru ei toimi, on vääntää vipua väkisin. Tämä saattaa aiheuttaa käsijarruvaijerin katkeamisen. Jos näin käy, hanki varaosa välittömästi.

Mikäli käsijarru ei liiku, pysäköi ajoneuvo lämpimään parkkihalliin, jotta jää sulaisi alustasta.

Vältä ovien jäätymistä

Erityisesti lämpöasteiden vaihdellessa auton ovet voivat jäätyä kiinni. Kun oven tiivisteisiin valunut vesi pakastuu ja jäädyttää lukkomekanismin, voit jäädä auton ulkopuolelle. Tämä on kuitenkin estettävissä.

Silikonivoiteluaine on kätevä apu säätilan vaihtelun ennakoimiseen – muista käsitellä oven tiivisteet. Aine syrjäyttää kosteuden ja estää oven kiinni jäätymisen. Voit myös käsitellä ajoneuvon lukkomekanismin sekä tavaratilan salvan ja tiivisteen estääksesi ulkopuolelle jäämisen.

Pakkasenkestävä tuulilasinpesuneste talvella

Tuulilasinpesuneste on pois näkyvistä ja pois mielestä – kunnes sinun tarvitsee sitä käyttää.

Kesätuulilasinpesuneste on oivallinen hyönteisten ja lian poistamiseen normaaleissa sääolosuhteissa, mutta lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle muuttuu neste jääkuutioksi. Tämä ei tarkoita pelkästään sitä, että lasinpesimen pumppu ei pysty pumppaamaan nestettä pesurin suuttimille, vaan myös sitä että jäätyminen aiheuttaa vaurioita, ja varaosat ovat kalliita.

Jäätynyt vesi pesunestejärjestelmässä laajenee ja saattaa rikkoa pumpun, halkaista letkut tai pesunestesäiliö voi rikkoutua sisäpuolelta. Niinkin pieni asia kuin tuulilasinpesuneste voi estää sinua puhdistamasta tuulilasia turvallista ajoa varten ja aiheuttaa kalliita korjauksia autoosi.

Ratkaisu on yksinkertainen. Ennen kun ulkolämpötila laskee alle pakkasrajan, tyhjennä pesunestesäiliö pesusuuttimen kautta. Seuraavaksi, täytä säiliö talviluokitellulla tuulilasinpesunesteellä.

Suorita esivalmistelut ennen talven tuloa

Oletko tietoinen siitä, pitääkö autosi käynnistysakku täyden varauksen? Onko autossasi kuluneita alustan komponentteja kuten raidetangon pää tai kulmanivel? Onko sinulla vuotava joustintuki tai iskunvaimennin? Entäpä jarrupalat – pysäyttävätkö ne autosi jarruttaessasi jäisellä tiellä? Ovatko rengaspaineet oikeat, ja toimivatko kaikki ajoneuvon valot?

Näkymättömät seikat ovat niitä, jotka aiheuttavat sinulle ongelmia – erityisesti talviajossa.

Kuljettajana sinun tulisi tietää ennen matkantekoa missä kunnossa ajoneuvosi on. Joka kerta istuessasi ohjauspyörän taakse sinun tulisi tehdä se luottaen ajoneuvoosi. Tämän takia ajoneuvon tarkastukset ovat tärkeitä.

Suorita silmämääräinen tarkastus kävelemällä auton ympäri ennen istumista kuljettajan paikalle. Tarkista katseellasi, onko havaittavissa vaurioita, jotka vaativat korjausta: alhaiset rengaspaineet, rikkinäinen ovenkahva, toimimaton ajovalo tai vilkku.

Ja ennen kun talvi saapuu, käy ajoneuvo läpi kokonaisuudessaan. Tarkista ohjaus- ja jousitusjärjestelmät, kaikki ajovalot ja vilkut, renkaiden urasyvyys, jarrujen toiminta ja nesteiden tasot. Suorita akun varauksen mittaus välttääksesi tilanteen, jossa auto ei käynnisty. Huomioi kaikki asiat, jotka eivät ole niin kuin niiden pitäisi olla. On myös hyvä aika vaihtaa moottoriöljy ja suodatin.

Kuljettajat Suomessa ovat usein käteviä ja kyvykkäitä tee-se-itse-miehiä. Mikäli tarvitset auton varaosia pitääksesi ajoneuvon toiminnassa, löydät korkealaatuiset ja kustannustehokkaat vaihtoehdot Trodo.fi verkkokaupasta.