Alle 135 cm pitkä lapsi aina matkustaessa turvaistuimeen

Turvaistuimessa alle 135 cm pitkä lapsi matkustaa autossa turvallisimmin. Kuva:Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Liikenneturva muistuttaa, että alle 135 cm pitkän lapsen täytyy aina matkustaa autossa turvaistuimessa.

Turvallisimmin perheen pienimmät matkustavat, kun he ovat turvalaitteissaan ilman paksuja toppavaatteita.

- Turvakaukalon tai -istuimen vyöt pitää saada melko napakasti lapsen ympärille, ja tällöin kevyempi vaatetus on parempi. Kun auton esilämmittää ja käyttää myös ajonaikaista lämmitystä, voi olettaa, että lapsikin matkustaa kevyemmissä vaatteissa mukavammin kuin täysissä toppatamineissa, selvittää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara. 

Elovaara lisää, että perusasiat täytyy pitää mielessä jo lkotipihassa.

- Aina ennen liikkeellelähtöä on tarkistettava, että lapsi on kiinnitetty vöihin oikein – ja että turvaistuimen tai -kaukalon sekä mahdollisen telakan kiinnitykset ovat kunnossa. Istuimen on oltava kiinnitettynä autoon tyhjänäkin, sillä irrallaan se on riskitekijä onnettomuuden sattuessa.

Poliisi ja Liikenneturva selvittivät turvaistuinten käyttöä.

Kävi ilmi, että suurin osa päiväkoti-ikäisistä lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta ratsioissa ilmeni myös huolestuttavia puutteita.

Turvaistumesta oli valitettavan monessa tapauksessa luovuttu liian aikaisin.

- Kyse on niiden maailman tärkeimpien tyyppien turvallisuudesta. Matkan lyhyys, lapsen kiukuttelu tai vanhemman kiire eivät ole syitä luistaa turvaistuimen käytöstä. Se, ettei siitä lipsuta, on myös lapsesta välittämistä, vaikkei lapsi sitä joka kerta ymmärtäisikään. Alle 135 cm pitkä lapsi matkustaa autossa asianmukaisessa turvalaitteessa ja piste, linjaa Elovaara.

Toinen yleinen ongelma on myös se, että lapsi käännetään liian aikaisin kasvot menosuuntaan. Pienet lapset matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti.

- Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin tukee nokkakolarissa lapsen päätä ja niskaa, jolloin niihin sekä selkärankaan kohdistuu vähemmän rasitusta. Lapselle kannattaakin hankkia turvaistuin, jossa hän voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään – mutta siis aivan minimissään kolmevuotiaaksi. Lisäksi on syytä muistaa, että takapenkki on lapselle auton turvallisin paikka, Elovaara kertaa.