Autoklinikka tutki: Joka kymmenes autoilija ei tarkista rengaspaineita koskaan

Renkaiden ilmanpaineet tulisi tarkastaa kerran kuukaudessa. Kuva: Jiafeng Wang

Kolarikorjaamo Autoklinikan teettämän tutkimuskyselyn mukaan renkaanpaineiden tarkistus ei ole monellekaan suomalaiselle autoilijalle tärkeä juttu, vaikka se olisi ajoturvallisuuden kannalta tärkeää.

Monet tarkistavat rengaspaineet vain syksyisin ja keväisin renkaidenvaihdon yhteydessä. Liikenneturvan mukaan oikea tarkistusväli olisi vähintään kerran kuukaudessa tai autovalmistajan ohjeistuksien mukaisesti.

Jos renkaissa ei ole tarpeeksi ilmaa, se vaikuttaa suuresti ajoneuvon hallintaan. Renkaiden käyttöikä lyhenee myös merkittävästi, jos niissä ei ole tarpeeksi täytettä. Tyhjillä renkailla ajaessa polttoainetta kuluu myös enemmän.

Kyselyn tulokset herättävät huolta ja viittaavat suoranaiseen välinpitämättömyyteen.

Yli puolet autoilijoista nimittäin kertoo tietävänsä, että renkaspaineita pitäisi tarkistaa tasaisin väliajoin, mutta suurin osa vastaajista ei suosituksia noudata.

Kaksi prosenttia autoiljoista kertoo tarkastavansa paineet usean vuoden välein, 35 prosenttia renkaidenvaihtojen yhteydessä ja 34 prosenttia noin neljä kertaa vuodessa.

Yli kymmenesosa autoilijoista, 12 prosenttia, myöntää, ettei tarkasta rengaspaineita koskaan.

 Vain 17 prosenttia noudattaa suositusta tarkistaa paineet kerran kuussa.  

– Rengaspaineet ovat tärkeä osa auton ajokunnosta huolehtimista. Vajaapaineiset renkaat vaikuttavat ohjattavuuteen ja kuluvat nopeammin, mikä voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa ikäviä yllätyksiä liikenteessä.

- Ymmärrän kuitenkin myös hyvin, mikäli rengaspaineet meinaavat autoilijoilla unohtua. Itsekin aion tässä ehdottomasti petrata jatkossa, vaikka tarkastankin jo rengaspaineet useita kertoja vuodessa, Vesa Mattila Autoklinikalta toteaa. 

Kyselyn toteutti markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista autoilijaa.