Autoliiton tuttu apukampanja pääsiäisen liikenteeseen tulee jälleen

Kun pääsiäisenä auto jättää tienvarteen, kannattaa soittaa Operaatio Pajunkissan numeroon. Kuva: Fredrik Öhlander

Autoliiton tiepalvelumiehet päivystävät tehostetusti pääsiäisliikenteessä jo 51. kertaa, kun Operaatio Pajunkissa aloittaa.

Operaatio Pajunkissa järjestetään yhden välivuoden jälkeen kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin 1.–5.4.

Toistasataa vapaaehtoista tiepalvelumiestä ovat operaation aikana tehostetussa valmiudessa lähdössä auttamaan tien päällä pulaan joutuneita.

Pääsiäisliikenne jää varmasti tänä vuonna aiempia vuosia rauhallisemmaksi vallitsevan koronapandemian ja siihen liittyvien suositusten ja rajoitusten vuoksi.

Ihmisillä on kuitenkin erilaisia liikkumistarpeita ja matka saattaa katketa vaikkapa kauppareissulla.

- Haluamme omalta osaltamme tehdä avunsaannin mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi niille, jotka apua tarvitsevat, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa tiedotteen välityksellä.

Teiden pinnassa on talven jäljiltä paljon routakuoppia, jotka ovat omiaan aiheuttamaan rengas- ja vannevaurioita.

Autoilijan on syytä tarkastaa ja säätää rengaspaineet kuormituksen mukaisiksi ennen tienpäälle lähtöä. Välttämällä osumia routakuoppiin, välttyy vaurioilta varmimmin.

- Tienpintaa kannattaakin tarkkailla huolellisesti, mutta tietenkin niin, ettei muun liikenteen havainnoiminen siitä kärsi. Näin voidaan välttää äkilliset viimehetken väistöliikkeet, Vesalainen muistuttaa.

Nyt kun moni viettää pääsiäistä kotona, on otollinen aika ainakin varmistaa, millaisessa kunnossa syksyllä varastoon jääneet kesärenkaat ovat.

Näin niiden mahdollinen huono kunto ei tule sitten yllätyksenä renkaanvaihdon yhteydessä.

Osa autoilijoista varmasti myös vaihtaa kesärenkaita auton alle pyhien aikana ainakin eteläisessä Suomessa.

- Renkaanvaihdon kanssa ei kuitenkaan kannata hötkyillä. Tieliikennelaki sallii nastarenkaillakin ajon myös maaliskuun jälkeen, jos sää- ja keliolosuhteet sitä edellyttävät – ja usein edellyttävät, Vesalainen toteaa.

Operaatio Pajunkissa palvelee numerossa 0200 8080 (1,93 €/min + mpm).

Apua voi tilata myös Autoliiton applikaatiolla, jonka voi ladata veloituksetta niin Googlen Play-kaupasta kuin Applen AppStoresta.

Jos Autoliiton vapaaehtoista tiepalvelumiestä ei ole saatavilla tai keikan luonne sitä muuten edellyttää, välitetään Autoliiton hinauskumppani auttamaan autoilijaa.