EasyPark : Suomalaisten pysäköintitaidot ovat hukassa

Bermudezin Hector otti tällaisen pysäköintikuvan Saksassa.

Suomessa lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Kyse on siis kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan parkkipaikkojen yleisin vahinkotyyppi oli peruutusvahinko.

Mobiilipysäköinnin palveluja tarjoava EasyPark ja Pohjoismaiden suurin autokouluketju CAP ovat aloittaneet tänä keväänä yhteistyön paremman liikenneasenteen ja turvallisuuden puolesta.

– Jo tilastojenkin valossa ihmisten pitäisi malttaa peruuttaa parkkipaikoilla ruutuun, sillä poisperuuttaminen näyttää olevan kolariherkkää. Kun tähän yhdistetään se, että suomalaisista miehistä 90 prosenttia pitää itseään keskimääräistä parempana kuskina, ollaankin monessa kohtaa pulassa. Omaa tunnetta ja asennetta ajamiseen on siis hyvä tarkkailla aina aika ajoin, CAP-Autokoulun toimitusjohtaja Pekka Kari neuvoo.

Kadunvarsipaikan etsiminen aiheuttaa korttelirallin myötä ylimääräisiä kilometrejä ja päästöjä. Samalla bensaa kuluu ja kuljettajan lompakko ohenee.

Näiden lisäksi parkkipaikan etsiminen nostaa kuljettajan ärsytyskerrointa. Helsinkiä voisi verrata Stuttgartin tilanteeseen, jossa kansainvälisen tutkimusyhtiö INRIX Researchin mukaan vapaan parkkipaikan metsästämiseen käytetään vuodessa noin 52 tuntia.

EasyParkin pysäköintisovelluksessa oleva parkkipaikkanavigaattori ohjaa todennäköisen paikan löytämiseen. Joissain kaupungeissa vieraspaikkakuntalaisten aiheuttamat kolariluvut nostavat alueen kolarimääriä.

Myös asiointiliikenteessä sattuu ja tapahtuu. Helsingissä ja Turussa pysäköintiin liittyviä vahinkoja sattuu runsaasti johtuen tietenkin runsaasta autojen määrästä, mutta myös runsaasta asiointiliikenteestä.

– Jos on vieraassa kaupungissa ja auto olisi saatava pysäköidyksi kadun varteen, niin parkkipaikkanavigaattorista on apua. Se paitsi ohjaa perille, se myös kertoo todennäköisyyden vapaan parkkipaikan löytämiseksi, EasyParkin Kolehmainen opastaa.