Enää viisi prosenttia etupenkkiläisistä jättää turvavyön kiinnittämättä

Turvavyötä käytetään Suomessa ahkerasti, mutta edelleen viisi prosenttia etupenkkiläisistä ja kymmenen prosenttia takapenkkiläisistä matkustaa ilman turvavyötä. Kuva: Liikenneturva

Liikenneturvan seurantojen mukaan turvavyön käyttöaste on kuitenkin parantunut selkeästi viime vuosien aikana. Kuitenkin etupenkillä vyö kiinnitetään useammin kuin takapenkillä.

Viime vuonna taajamassa henkilöautojen etupenkkiläisistä 94 prosenttia ja takapenkkiläisistä 88 % käytti turvavöitä.

Liikenneturvan mukaan vain viitisen prosenttia jättää vyön kiinnittämättä. Takapenkillä joka kymmenes ei käytä turvavyötä.

Vaikka moni ymmärtää turvavyön merkityksen, silti vain neljä viidestä pakettiauton kuskista tai matkustajasta vetää vyön päälle.

Prosentit ovat liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaaran mukaan järjen paremmalla puolella.

- Kiinnitetyn turvavyön soisi tulevan tavaksi myös takapenkillä. Takapenkkiläisten vyöttömyys nimittäin vaarantaa, heidän itsensä lisäksi, myös auton muut matkustajat, mitä ei välttämättä tulla niin ajatelleeksi. Tarpeeksi rajussa kolarissa turvavyötön takapenkkiläinen voi sinkoutua edessä matkustavan päälle. Yksinkertaisinta on auton tyypistä ja matkustuspaikasta riippumatta laittaa turvavyö aina kiinni, Elovaara toteaa.

Viidesosa suomalaisista luuli selvityksen mukaan, että henkilöautolla saa tilapäisesti kuljettaa enemmän henkilöitä kuin mitä turvavöitä on.

- Yhä näyttää olevan epäselvyyksiä siinä, voiko turvavyöttä matkustaa. Jokaisella matkustajalla, niin aikuisella kuin lapsellakin on oltava oma turvavyöllinen paikka. Samassa turvavyössä ei myöskään saa matkustaa, jos jollekin sattuu sellainen pähkähullu pisto päähän juolahtamaan, Elovaara muistuttaa.