Hätkähdyttävä tutkimustulos: Useampi kuin joka kolmas autoilija joutunut vaaratilanteeseen puhelimen käytön takia

​Neljäsosa Liikenneturvan kyselyyn osallistuneista kuljettajista kertoo joutuneensa tekemään äkkijarrutuksen tai väistöliikkeen, jottei törmäisi kännykkäänsä keskittyneeseen pyöräilijään. Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen ​

Liikenneturva teki kyselytutkimuksen, jonka tulokset hätkähdyttävät.

Sen mukaan useampi kuin joka kolmas Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo joutuneensa jarruttamaan tai tekemään väistöliikkeen toisen tienkäyttäjän kännykän käytön takia.

Vaaratilanteita oli aiheutunut sekä toisen kuljettajan että kävelijän tai pyöräilijän keskittyessä liikenteen sijasta kännykkään. Liikenneturva kampanjoi juhannuksen alla kännykkävapaan kesäliikenteen puolesta.

Liikenneturvan kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta kuljettajasta käyttää puhelinta ajaessaan jollain tavoin. Heistä neljä kymmenestä kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen kuluneen vuoden aikana juuri puhelimen ajonaikaisen käytön takia.

Myös toisten kuljettajien kännykänkäyttö on huomattu: 32 prosenttia kuljettajista kertoo, että puhelimeen keskittyvä kuljettaja on ajanut liian lähelle perää tai tullut sivulta varomattomasti eteen.

27 prosenttia raportoi tapahtumista, joissa vastaantuleva auto on mutkitellut vaarallisesti tai on ollut ajautua heidän kaistalleen kuljettajan keskittyessä puhelimeen.

- Kolmasosa kyselyymme vastanneista kertoo, että syy käyttää kännykkää ajaessa on vain tapa. Tila, jossa kännyä on kurkittava tai räplättävä tasaisin väliajoin onkin voinut muodostua tavaksi huomamatta ja puhelimen tarjoamia ärsykkeitä tai virikkeitä jopa tarvitaan. Jos jatkuvasti keskittyy käsillä olevaan asiaan vain osittain, keskittymiskyky haurastuu ja tarkkaamattomuudesta voi tulla normaali olotila. Kun keskittymiskyky on rapautunut, on entistä vaikeampi vastustaa kiusausta tarkistaa kännykkää aika ajoin myös liikenteessä, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen miettii.

Toisten kuljettajien kännykän käyttö on vaatinut myös toimia.

37 prosenttia vastaajista kertoo, että on joutunut tekemään väistöliikkeen tai muuttamaan omaa nopeuttaan puhelinta käyttävän kuljettajan takia.

Myös puhelimeen uppoutuneita pyöräilijöitä ja kävelijöitä on kohdattu.

Neljäsosa kuljettajista kertoo, että on joutunut tekemään äkkijarrutuksen tai väistöliikkeen, jottei törmäisi kännykkäänsä keskittyneeseen pyöräilijään.

Jopa 55 prosenttia kuljettajista on kokenut, että kävelijä on tullut varomattomasti eteen tietä ylittäessään, kun huomio on ollut kännykässä.

Jääskeläinen toteaa, että välttämättä kännykkää liikenteessä kulkiessaan näpräävät eivät huomaakaan aiheuttamiansa läheltä piti -tilanteita.

Näin voi kehittyä tuntu siitä, että kännykän käytön ja liikenteessä kulkemisen voi yhdistää.

- Kun huomio ja katse ovat kännykässä, jää muun ympäristön havainnointi heikkoon jamaan. Liikenteessä tilanteet voivat kehittyä hyvinkin nopeasti, joten nämä vaaranpaikat voivat jäädä rekisteröitymättä, jos joku muu toimillaan estää sen, ettei varsinaista onnettomuutta pääse syntymään, Jääskeläinen pohtii.