Hollantilainen ote lisää turvallisuutta liikenteessä

Pysäköidystä autosta nouseminen voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos auton oven avaa suoraan esimerkiksi ohi polkevan pyöräilijän eteen. Liikenneturva kannustaa kokeilemaan niin kutsuttua hollantilaista otetta, joka on turvallinen tapa avata ovi autosta poistuttaessa.

Kaupunkien vilkkaassa liikenteessä pysäköidään usein kadun varteen. Autosta ulos astuminen vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta, sillä ajoneuvon ohi saattaa olla tulossa muiden autojen lisäksi myös pyöräilijöitä tai motoristeja. Ovea ei voi avata huolimattomasti.

Hollantilainen ote eli ”Dutch Reach” on yksi hyvä tapa avata auton ovi turvallisesti. Siinä kuljettaja tai matkustaja kääntää kahvaa kädellään, joka sijaitsee kauempana ovesta – eli kuskin tapauksessa oikealla kädellä. Tällöin kuskin rintamasuunta kääntyy väkisinkin takaviistoon ja kohti ovea. Näin hän näkee helpommin olkapäänsä yli, jos ohi on tulossa esimerkiksi pyöräilijä tai mopoilija.

-Autosta lähtevän on joka tapauksessa varmistuttava, että oven avaaminen on turvallista. Hollantilaisen otteen omaksuminen on kuitenkin hyvä tapa varmistaa, että taaksepäin tulee katsottua ennen oven avaamista. Se voi vähintäänkin ehkäistä onnettomuuksia, mutta jopa pelastaa esimerkiksi pyöräilijän hengen. Suosittelen kaikkia kokeilemaan, kannustaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.