Jättimäiset autovalmistajat tekevät isoja satsauksia sähköautoiluun liittyen

Euroopan sähköautojen latausverkosto laajenee lähivuosina tuntuvasti. Kuva: Waldemar Brandt

Maailman isoimpiin autovalmistajiin kuuluvat Toyota ja Volkswagen ottavat jälleen isoja harppauksia sähköautoilun yleistymistä ajatellen.

Toyota julkaisee ensi kuussa täyssähköisen katumaasturin, jonka juorutaan olevan saman kokoinen kuin merkin huippusuosittu RAV4-malli.

Toyota on kehittänyt sähköistä katumaasturiaan yhdessä Subarun kanssa ja tuloksena on e-TNGA-pohjalevy, jota käytetään ainakin kuuden eri automallin pohjana.

Toyotalla on kunnianhimoiset tavoitteet täyssähköautomarkkinoilla, sillä se aikoo myydä vuoteen 2025 mennessä vuodessa 5,5 miljoona kokonaan tai osittain sähkötoimista autoa.

Euroopassa tämä otetaan ilolla vastaan, sillä maanosaa varten aiotaan julkaista vuoteen 2025 mennessä 60 uutta tai päivitettyä täyssähköautomallia.

Täyssähköautohuutoon vastataan myös Saksasta käsin, sillä Volkswagen ilmoitti panostavansa sekä akkuteknologian kehittämiseen että pikalatausverkoston kasvattamiseen. 

Volkswagen panostus akkuteknologian kehitykseen on varsin konkreettinen, sillä se rakentaa Eurooppaan jopa kuusi isoa akkutehdasta. Volkswagen laittaa 400 miljoonaa euroa Euroopan latausinfran kehitykseen, joka tarkoittaa 18 000 latauspisteen valmistamista.

Volkswagen ilmoitti tuovansa vuoden 2023 aikana prismaattisen akun tuotantoon. Prismaattisen akun lisäksi Volkswagen kertoi myös työstävänsä kiinteäelektrolyyttistä akkua. Edellämainitut antavat suuremmat lataustehot ja ovat myös edullisempia valmistaa.