Käytä vilkkua, sillä muilla liikkujilla ei ole käytössään kristallipalloa

Vilkun oikeaoppinen käyttö on yksi tärkeimmistä tavoista viestiä liikenteessä. VVV-periaatteen avulla esimerkiksi kaistanvaihto sujuu turvallisesti. Kuva: Clem Onojeghuo

Raumalaisia on usein pidetty niinsanottuina vilkunpihtaajina, sillä Rauman liikenteessä sanotaan autojen kääntyvän ja ryhmittyvän salaperäisesti vilkuttamatta.

Nyt on myös faktaa siitä, etteivät raumalaiset ole ainoita vilkunpihtaajia.

Liikenneturvan suorittaman kyselyn mukaan peräti kolme viidestä, 61 prosenttia suomalaisesta on joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on jättänyt autoilijana käyttämättä suuntamerkkiä.

Kuitenkin vain noin joka kymmenes raportoi joutuneensa vaaratilanteeseen, kun itse oli jättänyt käyttämättä suuntamerkkiä autoa ajaessaan.

Suuntamerkin näyttämisen pitäisi olla yksiselitteisen selkeää jokaiselle kuljettajalle. Kun aikoo esimerkiksi vaihtaa kaistaa tai kääntyä risteyksessä, on omista aikeistaan viestittävä vilkkua käyttämällä. Näin oma toiminta ei tule yllätyksenä muille tielläliikkujille.

- Pelkkä vilkun käyttäminen ei kuitenkaan vielä riitä turvallisuuden takaamiseksi. Yksinkertainen kolmen V:n periaate auttaa – vilkku, vilkaisu ja varmistus. Se tarkoittaa sitä, että vilkku laitetaan päälle hyvissä ajoin ennen kääntymistä tai kaistanvaihtoa. Sen jälkeen on vilkaistava peileihin ja katsottava, onko viereiselle kaistalle siirtyminen mahdollista tai lähestyykö risteystä esimerkiksi jalankulkijoita tai pyöräilijöitä. Lopuksi on vielä varmistettava kuollut kulma, jotta kääntyminen tai kaistanvaihto on varmasti turvallista,  ohjeistaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Kun suuntamerkkiä näyttää hyvissä ajoin ennen ratin kääntämistä, antaa muille aikaa ja tilaa toimia. Se säästää myös turhia jarrutteluja sekä ehkäisee mahdollisia vaaratilanteita.

- Pakollisen pahan sijasta vilkuttamista voisikin ajatella tekona liikenteen turvallisuuden, sujuvuuden ja toisten liikkujien huomioimisen parantamiseksi. Jos tien päällä yhtään mietityttää, että pitäisiköhän tässä käyttää vilkkua, niin käytä sitä, Heiskanen neuvoo.

- Kyselytulokset alleviivaavat sitä, että vilkun käyttämättömyyden seuraukset näkyvät eniten juuri niille muille tielläliikkujille. Kuljettaja itse toki tietää, mihin on menossa, mutta harvalla on autossaan kristallipalloa, jolla muiden määränpään voi ennustaa.