Kesärenkaiden vaihto on nyt ajankohtaista

Renkaat täytyy vaihtaa kaikesta huolimatta. Kuva: Maxime Agnelli

Vaikka koronavirus vaikuttaa lähes kaikkeen ympärillämme, talvirenkaat on siitäkin huolimatta vaihdettava kesärenkaisiin.

Talvirenkaiden käyttöpakko päättyi helmikuun lopussa ja nastoilla varustettuja talvirenkaita saa käyttää 20. huhtikuuta asti.

Jos kelit kuitenkin sitä vaativat, nastarenkaita saa käyttää edelleen, mutta satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta tämä jatkoaika koskee pääosin Pohjois-Suomea.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara alleviivaa vaihdon ajankohdan puntaroinnissa maalaisjärkeä.

- Renkaanvaihdon ajankohtaa harkitessa on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä. Etelässä kunnon talvea ei oikeastaan ole tullutkaan, mutta olosuhteet voivat muuttua pohjoista kohti mentäessä ja vaihdella vielä matkan aikanakin esimerkiksi vuorokaudenajan mukaan. Kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa kesärenkaisiin liian hätäisesti”, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

1.6.2020 voimaantulevassa tieliikennelaissa siirrytään renkaiden osalta kohti keli- ja tilannekohtaista harkintaa tiukkojen päivämäärien sijaan.

Nykylaissa talvirengaspakko kesti joulukuusta helmikuuhun, uudessa laissa talvirenkaita tulee käyttää sään tai kelin sitä edellyttäessä marraskuusta maaliskuuhun.

- Uuden lain myötä renkaita ei tarvitse vaihtaa pelkästään kalenterin perusteella, mutta useimmat ovat varmasti käyttäneet kelin mukaista harkintaa jo tähänkin asti sekä syksyisin että keväisin talvirengaspakkoajan ulkopuolella. Autoilijan tulee jatkossakin huolehtia ennakoiden, että talvi ei yllätä ja alla on lain ja kelin edellyttämät renkaat, Elovaara summaa.

Renkaanvaihdon voi antaa ammattilaisten käsiin, mutta varsinkin jos operaation tekee itse, on kiinnitettävä erityistä huomiota renkaiden kuntoon.

Huonokuntoiset renkaat kannattaa suosiolla vaihtaa uusiin kumeihin.

- Ei kannata ajatella, että jospa näillä niukin naukin pärjäisi vielä tämän kesän. Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Renkaiden kunnon lisäksi vaihdon yhteydessä on tarkistettava rengaspaineet, ja niitä kannattaa seurata tasaisin väliajoin läpi vuoden, kannustaa Elovaara.

Renkaiden suorituskyky esimerkiksi märällä tienpinnalla heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus (kesärenkailla 1,6 mm) urasyvyydessä on saavutettu.

Sadekelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

- Kesärenkaiden riittävän urasyvyyden voi tarkistaa helposti esimerkiksi kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään vielä turvallisessa kunnossa. Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, kannattaa laittaa parempikuntoiset kumit taakse, Elovaara vinkkaa.