Kevään varjopuoli ulottuu myös Raumalle

Ulkomailla isoissa metropoleissa ihmiset käyttävät hengityssuojia huonon ilmanlaadun takia. Leviääkö tämä muoti myös Raumalle? Kuva: Kevin Grieve

Vaikka kevään eteneminen tuntuu koko kehossa räjähtävän upeana asiana, aurinkoisilla päivillä on varjopuolensa.

Kuivalla ilmalla katujen pinnasta nousee katupölyä, jotka huonontavat ilmanlaatua.

Katupöly koostuu hienoksi jauhautuneesta asfaltista sekä hiekasta, mutta se voi sisältää myös nokihiukkasia, autojen renkaista, jarruista ja muista osista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja.

Hengitysliiton arvion mukaan katupölyn vaikutuksille alttiita ovat astmaa, keuhkoahtaumaa, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat, samoin kuin pienet lapset.

Hengitysliiton mukaan osa katupölyn hiukkasista on kooltaan niin sanottuja karkeita hengitettäviä hiukkasia, mutta seassa on myös pienhiukkasia. Karkeat hiukkaset jäävät ylähengitysteihin ja poistuvat yskien, aivastellen ja liman mukana melko nopeasti.

Pienhiukkaset pääsevät tunkeutumaan aina keuhkorakkuloihin saakka, ja pysyvät elimistössä jopa kuukausia tai vuosia.

Ultrapienet hiukkaset pääsevät keuhkorakkuloista jopa verenkiertoon saakka.

Raumalla riskiryhmien onkin varauduttava tulevaan katupölyviikkoon.

Rauman kaupungin ympäristönsuojelun ilmoituksen mukaan on todennäköistä, että ensimmäiset huonon ilmanlaadun ylityspäivät ovat odotettavissa lähipäivinä.

Viime viikolla värähtivät mittarit ensimmäisen kerran tänä vuonna, kun mittaustulosten mukaan torstaina 21.2. ilmanlaatu oli ajoittain Raumalla huono, mutta yhä heikompaan suuntaan ollaan menossa koko ajan.