Kiire! Ja autonlasit taas huurussa? Näillä ohjeilla saat hermopaineen jälleen tasaantumaan

Ikkunat huurustuvat kosteudesta, kuten kaikki takavuosien Titanic-elokuvan nähneet muistavat. Kuva: Cole Keister

Joskus meillä kaikilla on kiire töistä tai vaikkapa kaupasta kotiin. Talvikeleillä auton ikkunat huurtuvat helposti muutaman tunnin aikana siten, ettei laseista tahdo nähdä ulos.

Jokainen ymmärtää, ettei autolla voi ajella, jos ei näe ikkunoista ulos. Miten kiusallisesta huurtumisesta pääsee eroon?

Huurtumista voi estää etukäteen yksinkertaisella tavalla: pitämällä auton sisäosat siistinä ja eritoten kuivana, sillä huurtuminen johtuu kosteudesta, joka jää autoon.

Puhtaat ikkunat eivät huurru niin helposti, joten auton imuroinnin yhteydessä ikkunat olisi hyvä pestä laimealla astianpesuaine-vesi -sekoitteella. Pesemiseen sopii hyvin eilinen Länsi-Suomi, sillä sanomalehti imee hyvin kosteuden ikkunoista.

Eli mitä vähemmän vettä kulkeutuu kenkien tai vaatteiden kautta autoon, sen parempi. Raumalla ei ole ollut pahemmin vielä lunta, mutta jos lunta jossain vaiheessa talvella tulee, niin autoon astuessaan kannattaa kopauttaa kengät lumesta puhtaiksi.

Autoon ei myöskään kannata varastoida ryjää tai rättejä, jotka voisivat kerätä kosteutta itseensä.

Myös auton sisäilman raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa olympiadeja useammin, mielellään kerran vuodessa.  

Usein lukee kaikenlaisista kotitekoisista kosteudenkerääjistä. Sellaisista on tehty tunkemalla sukkiin kissanhiekkaa tai suolaa, ja sukka on sitten jätetty kojelaudalle ikkunan eteen.

Sukkia ja kumpaakin edellemäinittua tuotetta voi käyttää järkevämminkin, sillä muutamalla eurolla varaosaliikkeestä löytyy veneisiin ja asuntovaunuihin tarkoitettu kosteudenkerääjä, joka toimii myös autossa.

Kosteudenkerääjä on yksinkertainen muovikippo, jonka sisällä on kuivatabletti. Toimii kuin se kuuluisa junan vessa ja on takuulla puhtaampi.