Kolme syytä vaihtaa autoa

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksen mukaan kotitalouksien auton vaihto ajankohtaistuu kolmen yleisen syyn vuoksi. Autokaupoille suuntavista viidennes on niitä, joiden menopeli on parhaat päivänsä nähnyt ja sille pitää löytää korvaaja. Lähes yhtä moni vaihtaa auton paremmin omaan käyttötarpeeseen sopivaksi. Kolmanneksi yleinen syy lähteä autokaupoille on silkka vaihtelunhalu eli uuden silmäterän etsiminen.

‒Tutkimus tyypitteli melko hyvin autokaupoille suuntaavat. Osa suomalaisista pitää samaa autoa pitkään ja ajaa sen melko loppuun. Käyttötarpeen mukaan vaihtajia on paljon, koska elämäntilanteet muuttuvat ja auton vaatimukset niiden mukana. Vaihtelunhaluiset ovat usein nuoria aikuisia ja heillä auto vaihtuu tiuhaan tahtiin. Autolta haetaan uutta tunnetta ja elämyksiä, toteaa Kamuxin Suomen maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

Käytetyn auton osto on sitä todennäköisempää, mitä nuorempi ostaja on kyseessä. Jopa 93 prosenttia 18-24-vuotiasta auton ostajista uskoo kallistuvansa käytettyyn autoon. Iän lisääntyessä kiinnostus uusiin autoihin näyttäisi lisääntyvän, ja uutta autoa miettivissä olikin eniten eläkeikäisiä ostajia.