Kun lähdet lumituiskussa autoilemaan, ota lapio mukaan

Jos on pakko lähteä ajamaan autolla vahvassa lumisateessa, täytyy varustautua siihen, että auto voi jättää tienvarteen. Kuva: Ryan Wu

Lunta on tullut parin päivän aikana Rauman seudulla runsaasti. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisi jäädä villasukat jalassa kotiin takan ääreen. Moni joutuu lähtemään autolla liikeneteeseen, vaikka lunta olisi pihat ja tiet täynnä.

Tämän takia autosta tulisi löytyä tiettyjä tarvikkeita pahimman varalle.

Jos auto juuttuu lumeen kiinni, se ei sutimalla lähdä liikkeelle, vaan lunta täytyy kaivaa auton alta pois ja myös renkaiden ympäriltä. Siinä vaiheessa pieni lapio tulee tarpeeseen. Lumihommia on tympeää tehdä paljain käsin, joten autossa kannattaa säilyttää ylimääräisiä hanskoja.

Etenkin pienemmät nykyautot varsin kevyitä, joten tavaratilassa olisi talvella hyvä säilyttää lisäpainoa, kuten hiekkasäkkiä. Lisäpaino vaikuttaa siten, ettei auto liukkaalla tiellä lähde niin helposti lapasista. Lisäpaino takana auttaa myös silloin, jos jää jumiin. Etenkin jos auto on takavetoinen.

Myös puhelimen autolaturi, ensiapulaukku ja taskulamppu kuuluvat autoilijan varusteisiin.

Autoilijan täytyy varautua talvella myös siihen, että auto jättää keskelle korpea ja apua voi joutua odottaa tunteja. Siksi autossa täytyy olla viltti, jonka suojassa voi lämmitellä odotellessaan apujoukkoja. Myös energiapatukat ja juomavesi maistuvat odotellessa.