Lähetä nämä vinkit läheisillesi, jotka matkustavat Raumalle joulunviettoon

Joulunpyhinä kannattaa varata kunnolla aikaa liikenteeseen. Kuva: Aidan Miden

Moni saapuu Raumalle joulunviettoon ja täältä lähdetään myös juhlapyhien viettoon ulkopaikkakunnille.

Juhlapyhinä reissataan pitkiäkin matkoja, eikä maanteillä liikuta yksin. Tämä saattaa stressata kuskia ja se taas voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin.

Liikenneturva kehottaa valmistautumaan ja varustautumaan hyvissä ajoin pitkiin matkoihin.

 - Jos auton huolto on tehtävälistalla, kannattaa hoitaa se ennen kuin lähtee tien päälle jouluksi. Kukaan ei varmasti halua ikäviä yllätyksiä kesken taipaleen. Esimerkiksi auton valojen toimivuus ja tuulilasinpyyhkijöiden kunto pitää tarkistaa ja tarvittaessa korjata viimeistään nyt, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Vielä viimeisenä aamuna ennen lähtöä kannattaa tarkistaa rengaspaineet, tuulilasinpesunesteen riittävyys sekä polttoainetankin täyttöaste. Lyhyen tarkistuslistan jälkeen voi lähteä hyvillä mielin ja ilman turhaa stressiä kohti Raumaa.

Pentti Tervo muistuttaa, että säätiedotuksia kannattaa seurata tarkasti silloin, kun lähtö alkaa lähestyä. On hyvä huomata, että olosuhteet voivat matkan aikana muuttua radikaalistikin esimerkiksi etelästä Lappiin mentäessä.

- Dieselautoilijan on etelästä pohjoiseen ajettaessa huomioitava vielä kesä- ja talvilaadun erot. Eli jos kotipuolessa tankataan vielä kesälaatua, voi se aiheuttaa ongelmia, kun tullaan pohjoisen pakkasiin. Tankkia ei siis välttämättä kannata täyttää lähtiessä, Tervo pohtii.

Liikenneturva alleviivaa, että joululiikenteeseen kuuluvat olennaisena osana ruuhkat.

Ruuhkiin voi sopeutua esimerkiksi lähtöaikaa säätämällä, mutta myös suunnittelemalla reitin etukäteen. Lyhin reitti ei aina ole se mukavin tai turvallisin vaihtoehto.

- Matkan voi aloittaa paljon rennommin, kun ei tarvitse arpoa sopivinta reittiä vasta ratin taakse istuttaessa tai koskea navigaattoriin tien päällä. Kannattaa muutenkin asennoitua matkaan niin, että loma alkaa jo kotipihasta. Tällöin ruuhkat ja muut viivästykset eivät kuskin tai matkustajien mielenmaisemaa hetkauta. Perille ehtii kyllä ilman kiirettäkin, Tervo huomauttaa.

Auton pakkaamisen pohtimista ei kannata jättää viime tinkaan, jos mukaan on tulossa paljon tavaraa. Siinä on aina muistettava pitää matkustajien turvallisuus etusijalla.

- Irrallaan olevaa tavaraa ei pidä sulloa matkustamoon, sillä se voi mahdollisessa kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu ja aiheuttaa vakavia vammoja. Raskaimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaiseksi ja kiinni takapenkin selkänojaan. Jos tila rupeaa loppumaan, voi käyttöön ottaa vaikkapa suksiboksin.