Liikenneopettajat ottavat kantaa: Opetusta lisättävä välittömästi

Liikenneopettajat kritisoivat vuosi sitten muutettua lakia. Kuva: Why Kei

Ajokorttilaki muutettiin kesällä 2018 sillä tavalla, että ajo-opetuksen määrästä leikattiin yli puolet pois. Tätä päätöstä kritisoitiin tuolloin muun muassa liikenneopettajien toimesta.

Liikenneopettajien mukaan uudistettu laki oli susi jo syntyessään ja nyt sen satoa korjataan. 

Liikenneopettajien kannaoton mukaan henkilöauton ajokoetilastot näyttävät tällä hetkellä erittäin huolestuttavilta. , esimerkiksi Uudellamaalla vain 56 prosenttia kokelaista läpäisee ajokokeen ensimmäisellä yrittämällä.

Liikenneopettajat kritisoivat sitä, että uusi laki pienensi opetusmäärän niin pieneksi, että esimerkiksi teoriatunneilla ehditään käymään vain osa välttämättömimmistä liikennesäännöistä.

Lakia suunniteltaessa tarkoitus oli, että pakollisen minimiopetuksen jälkeen oppilas ja opettaja yhdessä arvioisivat tarvittavan opetuksen määrän, eli oppilas omaehtoisesti ostaisi vapaaehtoista teoria- ja ajo-opetusta.

Tämä vapaaehtoisuus ei liikenneopettajien mukaan toimi ollenkaan.

Lainsäätäjille osoitetussa kannanotossaan liikenneopettajat haluavat, että suuntaa muutetaan jälleen takaisin turvallisten, sosiaalisten ja ekologisten kuljettajien kouluttamiseksi. Opettajat toivoisivat myös pääsevänsä keskustelemaan asiasta päättäjien kanssa.