Näin moni laiminlyö lemmikin kiinnittämisen automatkan ajaksi

80 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä 20 kiloa painava koira muuttuu yli 500-kiloisen hirven painoiseksi, kun se sinkoutuu etulasiin. Kuva: Andrew Pons

Vakuutusyhtiö Ifi teetti autoileville lemmikin omistajille kyselyn, jonka lopputulos on harvinaisen surullinen.

Sen mukaan valtaosa eli kaksi kolmasosaa koiran tai kissan omistajista laiminlyö vähintään joskus lemmikin tai sen häkin kiinnittämistä autossa.

Ifin etäeläinlääkärikumppani FirstVetin teettämästä kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että viideosa lemmikin omistajista ei kiinnitä lemmikkiään koskaan ajon ajaksi, loput vaihtelevasti.

Naiset ovat kyselyn mukaan asiassa jonkin verran miehiä tunnollisempia.

- Lemmikin turvallisesta kuljettamisesta laistetaan todennäköisesti etenkin lyhyellä ja tutulla matkalla tai ajettaessa matalaa nopeutta. Matalassakin nopeudessa törmäys voi kuitenkin johtaa kiinnittämättömän lemmikin loukkaantumiseen tai matkustuspelkoon, toteaa Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa Ifin uutistiedotteessa.

Kovemmissa maantienopeuksissa kiinnittämätön lemmikki tai sen häkki voi aiheuttaa kaikille autossa matkustaville hengenvaarallisen tilanteen.

– Riski on verrattavissa siihen, että autossa matkustaisi ihminen ilman turvavyötä. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä 20 kiloa painava koira muuttuu yli 500-kiloisen hirven painoiseksi, kun se sinkoutuu etulasiin, kuvaa Elomaa.

Vaikka selvittäisiin ilman loukkaantumista, irrallaan tai kiinnittämättömässä kuljetushäkissä matkustavan lemmikin paiskautuminen esimerkiksi äkkijarrutuksessa voi aiheuttaa eläimelle traumaattisen kokemuksen.

Lemmikin matkustuspelko on nykyään yleinen syy olla yhteydessä eläinlääkäriin.

– Matkustuspelko syntyy valitettavan helposti jo yhdestä epäonnistuneesta autoilukokemuksesta ja hankaloittaa sen jälkeen koko perheen elämää ja liikkumista. Pelosta eroon pääseminen on usein hyvin vaikeaa ja edellyttää vähintään pitkällistä käytösterapiaa, kertoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen.

Käytöshäiriönä matkustuspelko ei kuulu myöskään koira- tai kissavakuutuksen piiriin.

Kyselytutkimuksessa yleisin tapa kuljettaa lemmikkiä oli häkissä auton etu- tai takaistuimella.

Sopivin kuljetustapa riippuu sekä omasta lemmikistä että auton tilavuudesta, painottavat asiantuntijat.

– Koiran voi sen koosta riippuen joko kiinnittää tukevilla valjailla takaistuimelle tai se voi matkustaa kuljetushäkissä, joka sijoitetaan tavaratilaan tai turvavöihin kiinnitettynä takaistuimelle. Kissalle luontevin tapa matkustaa on kuljetushäkki tai vahvarakenteinen koppa, joka sekin täytyy muistaa kiinnittää kunnolla, kertoo Maiju Tamminen.

Koiraa tai kissaa ei saa koskaan sijoittaa umpinaiseen tavaratilaan, vaan matkustamosta pitää olla vähintään näköyhteys tavaratilaan.