Nämä rikkeet maksavat sata euroa uuden tieliikennelain tultua voimaan

Kesäkuussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki antaa poliisille entistä enemmän välineitä puuttua häiritsevään ja turhaan ajoon. Kuva: Clovis Wood

Kun kesäkuun alussa otetaan uusi tieliikennelaki käyttöön, sillä tulee olemaan vaikutuksensa tietenkin myös Raumalla.

Sosiaalisen median kanavilla käydään aina välillä kovaa vääntöä kortterirallista, joka häiritsee asukkaita. Toiset taas suhtautuvat siihen asenteella "antaa poikien olla poikia".

Uusi tieliikennelaki pyrkii hiljentämään kortterirallin ja muun turhan ajelun.

Uusi laki määrittelee moottoriajoneuvojen käytön siten, että niiden tarkoitus on kuljettaa ihmisiä ja tavaroita paikasta toiseen. Muu ajelu on turhaa. Uusi laki sanoo, että "tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajo on kielletty” (TLL 54§).

Poliisin tehtävänä on määritellä, mikä on tarpeetonta ajoa. Jos poliisi määrittelee ajon turhaksi, se voi räpsäistä kuskille sadan euron liikennevirhemaksun. Myös turha päristely, kumin polttaminen, sudittelu tai musiikin soittaminen liian kovalla ovat rikkeitä, joihin poliisi voi puuttua.

Uudella lailla poliisi pystyy puuttumaan myös mopomiitteihin.

Mopolla keuliminen ja nelipyöräluisu taas ovat uuden lain piirissä tekoja, joista poliisi voi määrätä sakon päiväsakkoina. Niistä voi tulla myös ajokieltoa.

Uusi laki tuo myös uusia liikennemerkkejä. Yksi niistä osittaa vähimmäisnopeuden.

Jos autoilija ajaa alle liikennemerkin osoittaman vähimmäisnopeuden, poliisi voi osoittaa kuskille sadan liikennevirhemaksun.

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 2. kesäkuuta.