Neljä surullisenkuuluisaa syytä aiheuttavat nuorten liikenneonnettomuuksia kesällä

Nuorten liikenneonnettomuudet lisääntyvät kesällä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva.

Liikenneturva muistuttaa, että kesä liikuttaa ihmisiä, ja liikenteen henkilövahinkojen määrä kasvaa kesää kohti. Onnettomuusmäärän kasvu näkyy myös nuorten kohdalla; nuorten henkilövahinkojen määrä kaksinkertaistuu kesäliikenteessä.

Viikonloput ja eritoten kesälauantait ovat tilastojen valossa tyypillistä aikaa nuorten liikenneonnettomuuksille, joissa näkyvät ylinopeus, väsymys, kiinnittämätön turvavyö sekä alkoholi. Tai kaikkien näiden yhdistelmä.

Eri tutkimusten mukaan nuoria riskikuljettajia on 10-17 prosenttia kaikista nuorista.

Nuorten kuljettajien onnettomuusriski kuitenkin pienenee ajokokemuksen ja iän karttuessa.

Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita.

Onnettomuusriski kasvaa myös usein silloin, kun kyydissä on kavereita. Näyttämisen halu ja tarve kilpailla näkyvät eritoten nuorten mieskuljettajien riskialttiissa ajotavassa.

- Riskejä voi kuitenkin vähentää ennakolta. Liikutaan sääntöjen mukaan ja tehdään se valinta, että laitetaan turvavyö aina kiinni, ei käytetä kännykkää, kun ajetaan eikä mennä humalaisen kuljettajan kyytiin, muistuttaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Liikenneturva haluaa tänä kesänä haastaa ajatusmallia, jonka mukaan riskienotto jollain tavalla kuuluisi nuoruuteen ja olisi jokaiselle nuorelle ominaista.

Sääntöjä noudattavia ja toisia tienkäyttäjiä huomioiden liikkuvia nuoria tulisi kannustaa turvallisiin valintoihin antamalla positiivista palautetta mallikelpoisesta toiminnasta.

- Toki on myös riskikäyttäytyjiä, mutta valtaosa nuorista liikkuu liikenteessä esimerkillisen fiksusti. Monestihan nuorta rohkaisee pienikin kannustus liikenteessä – peukku tai hymy. Läheisen, tutun tai ystävän kannustavasta kommentista tulee varmasti hyvä olo. Kehut merkitsevät paljon aikuisenakin, joten ne tekevät varmasti vaikutuksen auton rattiin vasta tarttuneeseen nuoreen, Kinisjärvi pohtii.