Nuoret ottavat riskejä liikenteessä, ja se näkyy onnettomuustilastoissa

Nuoret kuskit ottavat liikenteessä riskejä vanhempia kuskeja enemmän. Kuva: Per Lööv

Autotodayn uutisen mukaan 18-vuotiaan henkilöauton kuljettajan liikennevahingon riski on yli nelinkertainen verrattuna yli 25-vuotiaisiin.

Autoilusivusto on käyttänyt lähteenään Pohjolan Vakuutuksen tilastoja, joiden mukaan ajotaidot karttuvat kuitenkin nopeasti, sillä liikennevahinkojen riski pienenee kun ajo-oikeus on ollut viisi vuotta.

Tilastot kertovat, että tyypillisimpiä vahinkoja nuorilla kuskeilla ovat peräänajot ja tieltä suistuminen.

Nuorissa ikäluokissa vakavat vahingot korostuvat, sillä alle 24-vuotiaat kuskit ovat mukana myös joka viidennessä kuolemaan johtaneessa kolarissa.

– Tilastot ovat hätkähdyttäviä. On kuitenkin lohdullista huomata, että ajotaidot karttuvat varsin nopeasti kokemuksen myötä, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaista vastaava johtaja Hanna Hartikainen kertoi Autotodayn haastattelussa.

Myös asenteilla on iso vaikutus vahinkojen syntyyn. Nuorille kuskeille tyypillistä on omien ajotaitojen yliarviointi sekä tavallista suurempi riskinotto. Sitä kuvaa muun muassa suistumisonnettomuuksien määrä.

Turvallista autoilua kannustaakseen Pohjola Vakuutus, Autokoululiitto ja parisenkymmentä ajorataa ympäri maata aloittavat yhteistyön.

Pohjola Vakuutus tarjoaa yhteistyön myötä kaikille ajorataharjoittelun suorittaneille, henkilöauton ajokorttia ajaville 20 prosentin hintaedun kaskovakuutuksen ensimmäisestä vuodesta.